Auto industrija još uvijek u krizi

Glas Srpske
Auto industrija još uvijek u krizi

FRANKFURT - Poboljšanje ekonomskih pokazatelja u svijetu i bolji rezultati poslovanja auto-kompanija u trećem kvartalu ove godine, ne ulivaju nadu u stabilniji skok zarade u auto-industriji u 2010. godini i konačni izlazak iz krize, smatraju analitičari.

Oni upozoravaju da su pojedinačni uspjesi automobilskih giganata rezultat napora samih proizvođača i mjera kresanja troškova na svim nivoima, a ne povoljnijeg privrednog okruženja.

- Kretanja u automobilskoj industriji su takva da nema nikakvog razloga za preuranjeni optimizam. Poslovna klima i dalje ostaje izuzetno teška - rekao je šef njemačkog "Folksvagena" (VW) Martin Vinterkorn, prenijele su agencije.

U francuskom "Renou" koji je u trećem kvartalu ostvario 11 procentni pad zarade, kao i u japanskoj "Mazdi" i "Tojoti" očekuju nešto manji gubitak u prvim mjesecima naredne godine.

"Reno" ocjenjuje da će do kraja  godine doći do rasta prodaje njihovih vozila.

"VW" i "Mazda" imali su bolju godinu nego proizvođači skupih luksuznih kola, kao što je "Dajmlerova" filijala "Merecede-Benc", zahvaljujući vladinoj podršci povećanju tražnje i uvođenje sistema prodaje "staro za novo". 

Šef prodaje "Dajmlerove" filijale "Marcedes-Benca" Joakim Šmit smatra da će njemačko tržište automobila, najveće u Evropi, iduće godine pasti na oko 2,7 miliona vozila, sa procijenjenih 3,7 miliona komada u 2009. godini.

Najveći japanski proizvođač automobila "Mazda", u kojoj američki "Ford" ima 13 odsto akcija, povećao je procjenu zarade do kraja godine, na osnovu prognoze da će doći do veće prodaje vozila i povoljnijeg kursa.

Očekivanja

Veliki proizvođač pneumatika i guma, kompanija "Kontinental", koja se na tržištu nadmeće sa globalnim snabdjevačima auto-kompanija, kao što su "Boš" i kanadska "Magna", očekuju "značajna unapređenja" u četvrtom tromjesečju ove godine nakon što je njihova zarada, prije izmirenja kamata i poreza, nadmašila očekivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana