Auto-gas jeftiniji do 15 feninga po litri

Marina Čigoja
Auto-gas jeftiniji do 15 feninga po litri

BANjALUKA - Poslije drastičnog povećanja tokom proteklih mjeseci cijene auto-gasa u Republici Srpskoj počele su da padaju, a na većini benzinskih pumpi u posljednjih sedam dana došlo je do sniženja za deset do 15 feninga po litri.

Ovo je rekao predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS Vojin Mitrović i dodao da je do pada cijena došlo u rafinerijama i da je to osnovni razlog pojeftinjenja.

- Trenutne cijene kreću se od 1,07 do 1,15 maraka po litri, a prije ovog sniženja iznosile su i do 1,30 maraka. Veoma teško je reći kako će se cijene kretati u idućem periodu, zbog dešavanja u sjevernoj Africi - kazao je Mitrović.

Direktor benzinske pumpe "Nešković" u Bijeljini Miro Škiljević kaže da je na njihovim pumpama gas već pojeftinio za pet feninga.

- Na našim pumpama u Banjaluci auto-gas trenutno košta 1,09 maraka, dok u Bijeljini košta 1,05 maraka po litri - kazao je Škiljević i dodao da je jedan od razloga pojeftinjenja manja potražnja.

Na "Krajinapetrol" pumpi su rekli da je posljednje pojeftinjenje auto-gasa bilo početkom sedmice, kada se cijena auto-gasa spustila sa 1,15 KM na 1,10 KM.

- Najveća cijena gasa u prethodnom periodu iznosila je 1,28 KM. Cijena će i dalje da pada jer je auto-gas mnogo jeftiniji u ljetnom periodu nego zimi - kazali su na ovoj pumpi.

Dodali su da će cijena auto-gasa najvjerovatnije iznositi jednu marku po litri, te da bi svaki pad cijena gasa ispod ovog nivoa bio nerealan.

Na benzinskoj pumpi "Parma trend" u Gradišci rekli su da cijena auto-gasa iznosi 1,25 KM, te da će najvjerovatnije u idućem periodu cijene pasti i do deset feninga.

Gorivo

Vojin Mitrović je rekao da je došlo do blagog porasta cijena goriva u rafinerijama, ali da ove sedmice u maloprodaji neće biti korekcije cijena.

Cijene nafte juče su nastavile padati, pa su tako cijene sirove nafte za isporuke u aprilu pale na Londonskoj berzi za 2,81 dolar, na 110,86 dolara za barel. Nakratko su "kliznule" i na 109,90 dolara. Na američkom tržištu barel je pojeftinio za 2,62 dolara, na 98,57 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana