Austrijanci, Srbi i Hrvati najveći investitori u BiH

Željka Kokot
Austrijanci, Srbi i Hrvati najveći investitori u BiH

Banjaluka - Austrija je od 1994. do 2015. godine u BiH uložila rekordne 1,2 milijarde evra i najveći je strani investitor, slijede Srbija i Hrvatska sa više od milijardu evra, te Rusija koja je plasirala 502 miliona evra.

Podaci Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) pokazuju da je u BiH tokom 2007. godine prispjelo rekordnih 2,6 milijardi KM novih investicija, dok je najmanje stranih ulaganja zabilježeno tokom 2009. godine kada su iz inostranstva prispjela svega 352 miliona KM. Stranci su BiH zaobilazili i prošle godine s obzirom na to da je uloženo svega 477 miliona KM, što je za 303 miliona KM manje u odnosu na 2014. godinu.

U prvom kvartalu ove godine u BiH je zabilježeno 130,4 miliona KM direktnih stranih investicija, dok su u istom periodu lani stranci u BiH investirali 91,4 miliona KM. 

- Na spisku najznačajnijih zemalja investitora u BiH u proteklu 21 godinu nalaze se i Slovenija sa 437 miliona evra, Njemačka sa 314, Holandija 276, Švajcarska 265, Velika Britanija 199 i Turska koja je uložila 187 miliona evra - kažu u FIPA i dodaju da su ulaganja svih ostalih zemalja u BiH iznosila 678 miliona evra.

Investitori su tokom prošle godine najradije ulagali u proizvodnju i bankarski sektor u koje je plasirano 34, odnosno 25 odsto ukupnih direktnih stranih investicija. Slijede telekomunikacije i trgovina u koje je plasirano 14, odnosno 11 odsto investicija. Sličan trend je bio prisutan i u 2014. godini s obzirom na to da je 30,8 odsto stranih ulagača plasiralo sredstva u proizvodnju. U posredovanje nekretninama uloženo je 22,8 odsto ukupno prispjelih investicija, a slijede bankarstvo sa 20,3, trgovina sa 13, usluge 6,9, turizam 2,6, odnosno telekomunikacije sa 1,5 odsto.

Član Udruženja ekonomista RS - SWOT Predrag Duduković smatra da ovi podaci vjerno oslikavaju rezultate privatizacije koja je sprovedena u BiH.

- Riječ je o malom broju investicija velikog obima koje su u pomenutom periodu bile jako interesantne jer su donijele mnogo stranog kapitala - kaže Duduković i dodaje da se pomenute investicije odnose na ulazak austrijskih banaka na naše tržište koje su kasnije sa sobom povukle još investitora, prodaju "Telekoma Srpske" operateru iz Srbije i Rafinerije nafte u Brodu Rusima.

Duduković smatra da je BiH rasprodala sve što je bilo profitabilno i interesantno stranim investitorima i da je pad investicija u posljednjim godinama odraz nedostatka ulagačkih mogućnosti, lošeg privrednog ambijenta i nestabilne političke situacije koji odvraćaju ulagače od našeg tržišta.

Pad tražnje

Direkcija za ekonomsko planiranje Savjeta ministara BiH u godišnjem izvještaju za 2015. godinu navodi da su značajniji uzroci slabe domaće tražnje pad tekućih priliva novca iz inostranstva od 7,9 odsto, koji se desio neposredno nakon povećanja od 7,8 odsto zbog priliva pomoći nakon poplava u 2014. godini, te smanjenje direktnih stranih ulaganja od 34,8 odsto u 2015. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana