Austrijanci predaju poboljšanu ponudu

Glas Srpske
Austrijanci predaju poboljšanu ponudu

BERLIN/BEČ - "Telekom Austrija" predaće danas novu, poboljšanu ponudu za otkup dijela vlasništva "Telekoma Srbija", tvrdi bečki dnevnik "Prese", pozivajući se na krugove u bečkoj kompaniji.

- U svakom slučaju, ponuda će izgledati drugačije - izjavio je za list neimenovani insajder, ne navodeći da li to znači viši iznos u odnosu na dosad ponuđenih 850 miliona evra za 51 odsto vlasništva i investicije od 450 miliona evra.

Portparol "Telekoma Austrija" Elizabet Mates nije, međutim, željela da zvanično potvrdi da će ova kompanija predati novu ponudu, javile su agencije.

Da bi se posao realizovao bitna su dva odlučujuća faktora, naglašava list i podsjeća da grčki OTE, u kojem je prisutan "Dojče telekom", drži 20 odsto "Telekoma Srbija". Taj udio treba i želi da preuzme "Telekom Austrija", koji u Srbiji ima mobilnog operatera "Vip mobajl".

Ukoliko bi "Telekom Austrija" kupio "Telekom Srbija", dvije mreže bi imale udio u tržištu od 70 odsto, što neće naići na odobravanje komisije za konkurenciju EU.

Jedno rješenje, kako prenosi "Prese", bilo bi da "Telekom Austrija" da  "Dojče telekomu" svoj "Vip mobajl", kao zamjenu za OTE. Međutim, "Telekom Austrija" ne želi da u potpunosti preda "Vip mobajl" i traga za rješenjem, što bi trebalo da bude srž nove ponude.

Tržište

Tržište Srbije za "Telekom Austrija" je veoma interesantno.

Pošto je kompanija već aktivna u istočnoj i jugoistočnoj Evropi u oblasti mobilne telefonije, potrebna joj je i fiksna telefonija da bi mogla da učestvuje i u tržištu brzog internet pristupa, kao i kombinovanih proizvoda, ističe "Prese". Istovremeno, "Telekom Srbija" ima udio u tržištu BiH i Crne Gore, gdje TA još nije prisutan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana