Austrija preuzima Hipo Alpe Adria

Tanja Milaković
Austrija preuzima Hipo Alpe Adria

BEČ/BANjA LUKA - Da bi se izbjegao kolaps šeste najveće austrijske banke, država je preuzela 67 odsto akcija u Hipo Alpe Adria banci, čime ona u potpunosti prelazi u vlasništvo državne, rekao je juče ministar finansija u austrijskoj vladi Jozef Prel, javile su agencije.

Analitičari ocjenjuju da je prelazak Hipo banke u državne ruke spriječio ugrožavanje štednih uloga u toj zemlji.

Dosadašnji većinski vlasnik banke, njemačka grupacija "Bajern LB", objavila je da će ustupiti austrijskoj državi svojih 67 odsto udjela u Hipo Alpe Adriji za jedan evro, a za istu simboličnu sumu svoje učešće prodaće i ostala dva suvlasnika posrnule banke.

Prel je, poslije višečasovnih pregovora sa starim vlasnicima banke, saopštio da je država preuzela ugroženu banku, jer se radi o najtežoj situaciji bankarskog sektora tokom ove decenije u Austriji.

U vladine pregovore sa starim vlasnicima banke, tokom ovog vikenda, uključio se i predsjednik Evropske centralne banke Žan-Klod Triše, koji je rekao da bi raspad banke mogao da izazove domino efekat na kontinentalnom finansijskom tržištu.

Direktor Hipo Alpe Adria banke u Banjoj Luka Srećko Bogunović rekao je da se u Hipo banci u RS ništa ne mijenja, osim što ona indirektno prelazi u vlasništvo Austrije.

- To znači najveći mogući nivo sigurnosti koji jedna banka može da uživa u trenutku globalne finansijske i ekonomske krize. Istovremeno tu istu sigurnost ponudićemo svojim klijentima, a prije svega štedišama. Depoziti naših klijenata i do sada su bili sigurni, a od sada, sa državom Austrijom kao većinskim vlasnikom, oni su još sigurniji - rekao je Bogunović.

On je objasnio da će stari vlasnici Hipo banci na raspolaganje staviti 1,05 milijardi evra kapitala.

- Od toga će 825 miliona evra dati "Bajern LB", 200 miliona evra pokrajina Koruška, a ostatak kompanija "Gracer vehselcajtige". Austrijska država uložiće do 450 miliona evra, a u spasavanju ove finansijske organizacije učestvuju i domaće banke, koje će staviti na raspolaganje 500 miliona evra - rekao je Bogunović.

Srbija

Predsjednik Izvršnog odbora Hipo Alpe Adria banke u Beogradu Vladimir Čupić ocijenio je da će prelazak u vlasništvo Austrije omogućiti snažnu dokapitalizaciju grupe i obezbijediti potrebnu likvidnost i nastavak uspješnog poslovanja te banke na tržištu Srbije, kao i nastavak realizacije svih planiranih poslovnih ciljeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana