Austrija izvukla najveću korist

Glas Srpske
Austrija izvukla najveću korist

BRISEL - Sve zemlje članice zone evra imale su korist u proteklih deset godina od uvođenja zajedničke evropske monete, a Austrija je izvukla najveću korist, dostigavši najviši rast bruto domaćeg proizvoda od svih zemalja zone evra, navodi se u studiji istraživačkog instituta "Mekenzi".

- Prema rezultatima ove ankete, Njemačka nije jedina zemlja koja je profitirala uvođenjem evra. I ostale zemlje zone evra takođe su osjetile prednosti na ekonomskom planu poslije uvođenja zajedničke monete - rekao je direktor predstavništva instituta "Mekenzi" u Njemačkoj Frank Matern, prenosi belgijska štampa.

Bilans je pozitivan u tom pogledu čak i kada su u pitanju Portugalija i Grčka.

- BDP ove dvije zemlje, posebno pogođene dužničkom krizom, bio bi još lošiji bez uvođenja evra - smatra Matern.

Austrija i Finska su osjetile najveću prednost u pogledu prelaska na zajedničku evropsku monetu. BDP Austrije je u periodu između 1999. i 2010. povećan za 7,8 odsto.

U studiji instituta "Mekenzi" navodi se da su u globalu zemlje zone evra od uvođenja zajedničke monete imale rast BDP-a od 3,6 odsto ili priliv od 332 milijarde evra. Takav rast se objašnjava intenziviranjem trgovinske razmjene, nižim porezima i nepostojećim valutnim rizikom.

Povjerenje

Većina Austrijanca, čak dvije trećine njih, vjeruje u budućnost evra, i pored krize u evrozoni, pokazuje istraživanje instituta "Gfk".

Istovremeno, tek jedna četvrtina sebe ne vidi pogođene ekonomskom krizom i pored rastuće inflacije i paketa mjera pomoći Grčkoj, čija dužnička kriza opterećuje evrozonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana