Atini pomoć od 120 milijardi evra

Glas Srpske
Atini pomoć od 120 milijardi evra

ATINA - Grčka Vlada, Evropska unija i Međunarodni monetarni fond postigli su u subotu kasno naveče dogovor o finansijskoj pomoći Atini od 120 milijardi evra, prenose agencije.

Potvrdio je to grčki premijer Jorgos Papandreu i pozvao svoje sugrađane na "veliku žrtvu", kako bi se izbjegla katastrofa u zemlji.

Papandreu je na jučerašnjem vanrednom sastanku Vlade najavio plan oštre štednje do 2012. godine, kao dio dogovorenog zajma od oko 120 milijardi evra, što je, kako je rekao, bez presedana u praksi.

- Učinio sam i učiniću sve kako zemlja ne bi otišla u bankrot. Ubijedili smo naše partnere da problem u Grčkoj nije samo naš. Tiče se funkcionisanja tržišta i stabilnosti evra. Mjere štednje odnosiće se na plate i penzije u javnom sektoru. Biće povećanja poreza i štednje u oblasti odbrane i zdravstva - rekao je Papandreu.

Istakao je da grčka Vlada već sprovodi plan štednje od 4,8 milijardi evra, kojim su smanjene plate u javnom sektoru, zamrznute penzije i povećani porezi.

Grčki sindikati najavili su za srijedu generalni štrajk zbog novog plana štednje. Pregovori EU, MMF-a, Evropske centralne banke i Grčke počeli su 21. aprila.

Parlament Grčke treba na sjednici u petak da razmotri dogovor Grčke sa MMF-om i EU.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo podržao je paket mjera za pomoć posrnuloj ekonomiji Grčke, ocijenivši da je on presudan za privredu te zemlje.

Barozo je mjere pomoći Atini nazvao "čvrstim i pouzdanim".

Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je da će velike mjere štednje, koje su nametnute Grčkoj u zamjenu za finansijsku pomoć, inspirisati i druge problematične zemlje evrozone da učine sve da izbjegnu sličnu sudbinu.

- Eksperti se slažu da su Portugalija, Španija i Irska u mnogo boljoj situaciji nego što je to slučaj sa Grčkom. Ove zemlje vide šta se događa u Grčkoj i da sporazum sa MMF-om i sve što uz to ide nije nimalo jednostavan - rekla je Merkelova.

Prema njenim riječima, te zemlje će učiniti sve da izbjegnu to što se dogodilo sa Atinom i već su osmislili planove štednje.

Francuski ministar finansija Kristin Lagar rekla je ranije novinarima da će plan pomoći Grčkoj iznositi oko 120 milijardi evra.               

Juče kasno popodne u Briselu je održan sastanak ministara spoljnih poslova zemalja evrozone, koji su trebali da odobre finansijsku pomoć Grčkoj, prenio je AP.

Zapadni Balkan

Dogovor zemalja "zone evra" i MMF-a o podršci Grčkoj imaće povoljan učinak i za ekonomsku stabilizaciju Balkana, prije svega Bugarske i Srbije. To proizlazi iz mišljenja analitičara i medija u EU, koji smatraju da će time biti odagnane nedoumice o daljem djelovanju filijala grčkih banaka u regionu.

U Evropskoj komisiji agenciji Beta prenesena je ocjena da pomoć Grčkoj, treba da znači da neće biti oklijevanja u matičnim grčkim bankama, kad su u pitanju poslovanje i odobravanje kredita partnerima na zapadnom Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana