Atini pomažu članice EU i MMF

Glas Srpske
Atini pomažu članice EU i MMF

BRISEL - Države članice evrozone postigle su kasno u četvrtak dogovor o paketu pomoći Grčkoj, koji podrazumijeva kombinovanje bilateralnih pozajmica i novac od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), javile su u petak agencije.

Riječ je o sumi od oko 22 milijarde evra, koja će Grčkoj biti pozajmljena ako dođe do kolapsa tržišta u toj zemlji.

Portugalski premijer Žoze Sokrateš rekao je da se 16 država evrozone složilo oko stend-baj mehanizama, koji će biti korišćeni samo ako to bude bilo neophodno.

Premijer Grčke Jorgos Papandreu pozdravio je mjere partnera iz evrozone i Evropske centralne banke koje će njegovoj zemlji pomoći da se izbori sa dužničkom krizom, koja je potresla svjetsko tržište i ugrozila zajedničku valutu.

U nacrtu plana, u koji je uvid imala agencija AP, poziva se na oštrije mjere kojima se ne bi dozvolilo da se finansije ponovo otrgnu kontroli i izazovu još jednu sličnu krizu, a Grčkoj se ne obećavaju jeftini krediti.

Predsjednik evropskog Savjeta Herman van Rompej rekao je da se na Samitu u Briselu razgovaralo o odgovornosti i o solidarnosti.

- U prvom slučaju Atina mora da preduzme osnovne mjere u cilju smanjenja deficita za četiri odsto u 2010. godini. Drugi dio plana koji se odnosi na solidarnost, podrazumijeva da  članice evrozone treba da obezbijede finansijsku podršku prezaduženoj članici - rekao je van Rompej.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozdravio je sporazum o pomoći Grčkoj, postignut na marginama samita Evropske unije u Briselu. Istakao je da donesena prava odluka u pravom trenutku.

Evrozona je do nedavno odbijala mogućnost da se pomoć za Grčku zatraži od MMF-a, dajući prednost čisto evropskom rješenju tog problema, kako bi se na svjetskim finansijskim tržištima održalo povjerenje u evro.

Francusko-njemački plan

Prema ocjeni izvještača BBC sa samita, Francuska i zemlje koje su se snažno protivile miješanju sa strane izvukle deblji kraj, dok je Njemačka na kraju postigla sve što je i htjela, pa i više od toga, iako je riječ o francusko-njemačkom planu koji su kasnije podržale i ostale članice evrozone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana