Atina zatražila pomoć od EU i MMF-a

Glas Srpske
Atina zatražila pomoć od EU i MMF-a

ATINA - Grčka Vlada je zatražila aktiviranje paketa finansijske pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), rekao je u petak na nacionalnoj televiziji grčki premijer Jorgos Papandreu.

Istakao je da je "nacionalni imperativ da zvanično zatražimo od svojih partnera u EU aktiviranje mehanizma za podršku koja nam je svima potrebna".

- S obzirom na to da tržišta ne ostavljaju Grčkoj dovoljno vremena da pokrene svoju posustalu privredu, kamate na kredite rastu i prijete da ugroze preduzete mjere štednje, ovaj potez je bio neminovan - rekao je Papandreu i dodao da će tržištima poslati snažnu poruku da Grčka može sama da zaštiti zajedničke interese evrozone i zajedničku valutu evro, prenio je Tanjug.

Papandreu se obratio javnosti dan poslije objavljivanja informacije da je grčki budžetski deficit dostigao 13,6 odsto bruto društvenog proizvoda, a ne 12,9 odsto, kao što se ranije mislilo.

Iz kabineta komesara EU za ekonomske i monetarne poslove Olija Rena u petak su saopštili da će članice evrozone i MMF brzo uputiti finansijsku pomoć Grčkoj radi rješavanja njene dužničke krize.

Iz EU naglašavaju da se ne očekuju nikakve poteškoće u realizaciji plana o pružanju pomoći Grčkoj u iznosu od oko 40 milijardi evra, koji su ranije sastavile članice evrozone.

Evropska komisija i Evropska centralna banka prvo će procijeniti validnost zahtjeva Grčke, a potom će formalno donijeti odluku o pružanju finansijske pomoći.

Sredinom aprila, ministri finansija 16 zemalja evrozone dogovorili su da Grčkoj odobre hitan zajam od 30 milijardi evra, ako Atina to zatraži. Oni su tada ponudili trogodišnji program finansiranja, uz kamatu od oko pet odsto, na osnovu formule MMF-a.

Grčka je opterećena dugom od 300 milijardi evra, a samo ove godine mora da pozajmi oko 54 milijardi evra da bi platila tekuće troškove.

 

Grčko finansijsko stanje

Grčki dug:                       300 milijardi evra

Budžetski deficit:     13,6 % BDP-a

Paket pomoći:             40 milijardi evra

Evropska unija            30 milijardi evra

MMF                                 10 milijardi evra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana