Atina u plamenu FOTO

Agencije
Atina u plamenu FOTO

Atina - Sukob policije i demonstranata u Atini. Grčka od jutros u generalnom štrajku. Obustavljen avio i željeznički saobraćaj, ne rade škole, bolnice, prodavnice, carinarnice, javlja RTS.

Ozbiljni sukobi policije i demonstranata na trgu Sintagma u Atini u kojima ima povrijeđenih. 

Više od 50.000 nezadovoljnih štrajkača okupilo se ispred zgrade grčkog parlamenta iskazujući nezadovoljstvo zbog vladinih mjera štednje.

Grčka policija uzvratila je suzavcem na demonstrante ispred parlamenta u Atini koji su bacali kamenice i Molovljeve koktele, javlja Rojters.

U prezaduženoj Grčkoj to je prvi generalni štrajk otkako je u junu u Atini formirana nova koaliciona vlada, opterećena zahtjevom međunarodnih kreditora da na, ionako teške mjere štednje uvede još teže, u zamjenu za novi paket finansijske pomoći.

Generalni štrajk znači, pored ostalog, da će biti obustavnjeni avionski letovi, da neće saobraćati vozovi i feriboti do ostrva, da neće raditi škole, bolnice, prodavnice, carinarnice.

Štrajk je još jedan test javne tolerancije prema novom otežavaeu uslova živnjeea, pošto su tradicionalno dominantne političke partije gotovo izgubule podršku stanovništva nakon više od dve godine mjera štednje.

Grčka, članica Evropske unije i evrozone, zavisna je od međunarodnih paketa finansijske pomoći, a finansijska kriza u toj zemlji negativno se odražava na zajedničku evropsku valutu.

Nove mjere štednje predviđaju dodatna kresanja plata i penzija i povećanje starosne granice za odlazak u penziju sa 65 na 67 godina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana