Atina traži odlaganje reformi

Agencije
Atina traži odlaganje reformi

Atina - Grčki premijer Antonis Samaras izjavio je da je njegova nova koaliciona vlada spremna da sprovede širok spektar strukturnih reformi, ukazujući da vladin program smanjenja deficita neće biti ostvaren, prenose agencije.

Samaras je od kreditora iz Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda zatražio da se za dvije godine odloži primjena reformi i mjera štednje, koji su od Atine zatraženi u zamjenu za pakete pomoći vrijedne ukupno 237 milijardi evra.

- Tražimo odlaganje primjene programa - rekao je Samaras u grčkom parlamentu, prilikom predstavljanja vladinih ciljeva za naredne četiri godine.

Premijer je najavio da će grčka vlada privatizovati više državnih kompanija nego što je ranije planirala, kako bi na taj način podstakla privredni oporavak.

Samaras je istakao i da je mjesto Grčke u evrozoni, što “neki pokušavaju da pobiju”.

Međutim, iz Evropske unije upozorvaju da Grčka neće dobiti sljedeću tranšu finansijske pomoći ako ne nastavi da primjenjuje ekonomske reforme koje od nje zahtijevaju međunarodni kreditori.

- Neće biti nove tranše pomoći sve dok evrogrupa (sastavljena od ministara finansija evrozone) ne utvrdi da se program primjenjuje prema planu - rekao je zvaničnik EU koji je želio da ostane anoniman.

Ministri finansija zone evra, kao i ostalih članica Evropske unije, sastaju se u ponedjeljak 9. jula, što će biti nastavak samita od 29. juna, na kojem je napravljen proboj u rješenju problema dužničke krize.

Zvaničnik je dodao da se ne očekuje da će odluka o pomoći Grčkoj biti donijeta prije kraja avgusta, kao i da će sastanak u ponedjeljak biti šansa za “prvu razmjenu mišljenja o tome kakve su namjere grčke vlade”.

Revizori EU, Evropske centralne banke i MMF-a se ove sedmice nalaze u Atini, gdje procjenjuju stanje grčkih finansija i napredak u primjeni reformi.

U zamjenu za reforme i mjere štednje, Grčkoj su odobrena dva paketa finansijske pomoći, prvi od 110 milijardi evra u maju 2010. godine i drugi od 130 milijardi evra krajem prošle godine, zajedno sa otpisom dugova privatnih kreditora u iznosu od 107 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana