Atina: 4.000 policajaca na ulicama

Agencije
Atina: 4.000 policajaca na ulicama

Atina - Više od 4.000 atinskih policijaca je na dužnosti zbog posjete njemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea, koji je stigao u grčku prestonicu.

Vlada je zabranila demonstracije u glavnom gradu pošto je parlament sinoć usvojio nove mjere štednje.

Šojble, koji je u Grčkoj prvi put od izbijanja finansijske krize 2009, naveo je da je Atina ostvarila impresivan napredak u naporima da uravnoteži državni budžet, upozoravajući, ipak, da prezadužena Grčka nema drugog izbora nego da nastavi sa bolnim reformama.

Parlament je juče odobrio nove mjere štednje kojima su omogućena masovna optuštanja i transfer radnika u njenom prenaduvanom javnom sektoru, koja su izazvala nove proteste.

Dva najveća grčka sindikata ne planiraju proteste na današnji dan ali se očekuje da će zaposleni u javnom sektoru demonstrirati poslijepodne.

Grčka je primorana na seriju bolnih reformi tokom protekle četiri godine, u zamjenu za 240 milijardi evra pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda. Otkazi i rezanje plata i penzija teško su pogodili Grke i izazvali masovne proteste i štrajkove.

Grčka već šestu godinu prolazi kroz recesiju, uz nezaposlenost od 27 odsto, i ne očekuje se da će ostvariti privredni rast prije 2014.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana