Arktik ima znatne rezerve nafte i gasa

Glas Srpske
Arktik ima znatne rezerve nafte i gasa

VAŠINGTON - Na Arktiku je koncentrisano oko 22 odsto neistraženih svjetskih rezervi nafte i gasa, procjenjuje američka geološka služba. Istraživači poručuju da je loša vijest to što će osvajanje arktičkih nalazišta biti skupo, dugotrajno i rizično, saopšteno je iz Ministarstva energetike SAD, prenijele su agencije.

U novom izvještaju Ministarstva, procijenjeni obim arktičkih rezervi energetskih sirovina je ocijenjen kao "dobra vijest", ali su američki stručnjaci tome dodali najmanje četiri "loše" novosti.

- Nepovoljna je, prije svega, činjenica da se "arktičke rezerve" sastoje uglavnom od prirodnog gasa i tečnosti pomiješanih sa prirodnim gasom, a takve sirovine se mnogo teže transportuju od nafte - navodi se u izvještaju.

Osim toga, ukazano je i da će osvajanje arktičkih nalazišta biti znatno skuplje, dugotrajnije i rizičnije od razrade sličnih nalazišta nafte u drugim regijama.

Eksperti upozoravaju da ove radove komplikuju i odlažu brojne neriješene pretenzije na suverenitet na Arktiku, a očigledno je da će i zaštita životne sredine iziskivati ogromna sredstva.

Autori istraživanja ukazuju i na sve perspektivniju eksploataciju gasa iz škriljaca na već postojećim naftonosnim poljima. Prema nekim procjenama, ove rezerve mogu da daju od 140 do 450 biliona kubnih metara gasa.

Nalazište

U vezi sa pitanjem istraženih rezervi, u izvještaju američkih geologa navodi se da je na Arktiku poznato 61 veliko nalazište nafta i gasa, sa rezervama od preko 500 miliona barela ekvivalenta nafte, s tim što je 43 nalazišta locirano na teritoriji Rusije, šest na Aljasci, 11 u Kanadi i jedno u Norveškoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana