Argentina i Pakistan pred finansijskim slomom

Glas Srpske
Argentina i Pakistan pred finansijskim slomom

BEOGRAD - Sve oštrija globalna finansijska kriza dovela je neke zemlje na samu ivicu finansijskog sloma, a pravi bankrot su ove godine izbjegle samo zahvaljujući obilnim zajmovima, bilo međunarodnih finansijskih institucija, bilo Evropske unije, javio je Tanjug.

Njemački nedeljnik "Špigl" ocijenio je da su najozbiljniji "kandidati" da se u toku naredne godine nađu na spisku bankrot zemalja, prije svega Argentina i Pakistan, ali takva opasnost nije minula ni u slučaju Ukrajine, Islanda, a možda i nekih članica EU, što se odnosi, prvenstveno, na Letoniju i Mađarsku.

Vlada u Budimpešti je za sada uspjela da spasi svoju ekonomiju od potpunog potonuća korišćenjem obimne kreditne linije od 20 milijardi dolara, prvenstveno iz fondova MMF-a i EU. Mađarska je prva zemlja članica EU koja je bila prinuđena da uzme zajam MMF -a.

Ukrajina, koju za sada "iznad površine vode" drži zajam MMF-a od približno 16 milijardi dolara, takođe, pripada grupi zemalja koje lako mogu da postanu nove bankrot  države.

Pakistan već sedmicama gotovo očajnički pokušava da dobije "pozitivan signal" od MMF-a, u nastojanju da izbjegne najgore.

Maleni Island, čija vlada je tokom minula dva mjeseca uporno tražila kredite, u vrijednosti većoj od četiri milijarde dolara, od MMF-a, EU, Rusije i nekih drugih zemalja, je tokom protekla dva mjeseca preživljavao pravnu finansijsko- ekonomsku dramu, pokušavajući da izbjegne najgore.

Island će, možda, preživjeti sadašnju krizu bez klasičnog bankrota državne kase, ali je veliko pitanje hoće li Argentina da izbjegne "kolaps broj dva" od početka ove decenije. Kapital iz Argentine, naime, ponovo naglo bježi u "latinoameričku Švajcarsku", kako još nazivaju argentinskog susjeda  Urugvaj, kao što se to dogodilo i prije osam godina kada je nekad jedna od najsnažnijih privrednih sila svijeta već okusila gorke plodove prethodne loše ekonomske politike.

Nakon potpunog finansijskog bankrota, Argentina je prije pet godina riješila da otkaže saradnju sa MMF-om i u relativno kratkom periodu je počela naglo da se ekonomski oporavlja, bilježeći visoke stope privrednog rasta i zadovoljavajući višak u spoljnoj trgovini.

Kriza je, međutim, sada "potkačila" i tu latinoameričku zemlju pa se njena predsjednica Kristina Fernandes-Kiršner bukvalno rastrčala po svijetu ne bi li ponovo oživjela saradnju sa MMF-om, Pariskim klubom kreditora, pa i Rusijom, gdje je boravila početkom decembra.

Teorija

Bankrotstvo je u nekoj državi, prema ekonomskoj teoriji, posljednja faza privredne krize kada ugrožena zemlja više nije u stanju, bilo zbog posljedica rata ili pogrešne ekonomske politike, da vraća ranije uzete zajmove, niti da pronađe, na međunarodnom nivou, novi izvor kredita , čak iako je spremna da plate ekstra kamate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana