APIF logistika za privredni razvoj

Marina Čigoja
APIF logistika za privredni razvoj

Banjaluka - Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) vodeća je na tržištu Srpske u pružanju usluga koje vodi u formi registara, a uključena je i u sve procese koji doprinose poboljšanju privrednih aktivnosti u RS.

Direktor APIF-a Jelena Ćetković kaže da su u svakom trenutku spremni da odgovore na sve zahtjeve koji proizlaze iz domena njihovog djelovanja stvarajući pozitivnu poslovnu klimu kroz uvođenje principa racionalizacije administrativnih funkcija RS.

- APIF svoj rad bazira na formi koja podrazumijeva vođenje registara i kao takav je jedina institucija koja posjeduje kompletne i tačne podatke koji odgovaraju formi originala koje ujedno čuva i arhivira - kazala je Ćetkovićeva.

Ova agencija uspostavlja i vodi registar finansijskih izvještaja koji predstavlja centralni izvor informacija o imovinskom, prinosnom i finansijskom položaju pravnih lica i preduzetnika, te registar obveznika podnosilaca finansijskih izvještaja. Osim toga, prima, kontroliše i obrađuje finansijske izvještaje, arhivira i upravlja bazom podataka i izrađuje analize i informacije.

- APIF uspostavlja i vodi registar bankarskih računa poslovnih subjekata i fizičkih lica i vodi registar obaveza RS po osnovu stare devizne štednje, te korišćenja stare devizne štednje u svrhu otkupa državnog kapitala, državnih stanova, poslovnih prostora i garaža - kazala je Ćetkovićeva i dodala da vrše i upis u registar i vode registar poljoprivrednih gazdinstava kao i niz drugih poslova.

APIF je od kraja 2013. godine uključen i u proces registracije preduzeća kroz jednošalterski sistem registracije na 11 lokacija u RS.

- Prednosti ovakvog vida registracije su osnivanje firme za tri dana, a osnivački kapital kod društva sa ograničenom odgovornošću iznosi samo jednu KM. Smanjeni su troškovi registracije i broj institucija koje je neophodno obići za potrebe registracije - istakla je Ćetkovićeva.

Dodala je da su kroz sistem unapređenja kvaliteta u poslovanju i pružanju usluga prema korisnicima izvršili proces standardizacije i dobili sertifikat TUV NORD CERTIFICATE.

- U nastojanju da proširi poslovanje i unaprijedi kvalitet usluga APIF učestvuje u izradi metodologije za utvrđivanje pokazatelja o bonitetu pravnih lica i preduzetnika. Planiramo i uvođenje registra prinudne naplate i registra stečajnih masa - naglasila je Đetkovićeva i dodala da će APIF učestvovati i u sprovođenju multilateralnih kompenzacija u RS.

 

Registri koje vodi APIF

Registar preduzeća

Registar finansijskih izvještaja

Registar stare devizne štednje

Registar poljoprivrednih gazdinstava

Jedinstveni registar računa

Registar javnih preduzeća

Registar seoskih domaćinstava

Registar boniteta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana