Apel za zamrzavanje budžeta EU do 2020.

Glas Srpske
Apel za zamrzavanje budžeta EU do 2020.

BRISEL - Vodeće evropske ekonomije zatražile od Evropske komisije zamrzavanje budžeta do 2020. godine. Stav "velike trojke" je da bi budžet u tom periodu trebalo da prati stopu inflacije. Skromnijem evropskom budžetu protive se siromašnije zemlje istočne Evrope, javile su juče agencije.

Lideri vodećih evropskih ekonomija Dejvid Kameron, Angela Merkel i Nikola Sarkozi, kojima su se pridružili finski i holandski premijeri, uputili su zajedničko pismo Evropskoj komisiji i njenom predsjedniku Žoze Manuelu Barozu tražeći da se budžet EU poslije ove godine zamrzne do kraja decenije.

- Javna potrošnja ubuduće mora da bude ograničena, a budžeti sljedećih godina trebalo bi da prate stopu rasta inflacije - pišu evropski lideri.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da je sa njemačkom kancelarkom i francuskim predsjednikom već dogovorio da se budžeti za 2012. i 2013. godinu zamrznu kao dio dugoročnog plana ograničenja budžeta do 2020. godine, prenosi Indipendent.

Kameron je ocijenio da širom kontinenta države "stežu kaiševe", da bi se izborile sa svojim deficitima i da Evropa ne može da bude imuna na to.

Britanski premijer je opisao dogovor tri najveće ekonomije EU kao "ogroman uspjeh" i napomenuo da je trojac ujedinjen i odlučan u svojim namjerama da ne dozvoli da evropski budžet izmakne kontroli.

Kameron je priznao da je i za ovu godinu želio da budžetsko povećanje bude niže od 2.91 odsto, koliko je dogovoreno na samitu i da će aktivno raditi na zaustavljanju rasta u 2012. godini. Inače, Britanija je zagovarala zamrzavanje i ovogodišnjeg budžeta, ali je na pregovorima nadglasana, prenosi Indipendent.

- Čak i stopa od 2,91 odsto znači da mnogo novca ide iz Britanije u Brisel - rekao je britanski premijer.

Protivljenje

Skromnijem evropskom budžetu protive se siromašnije zemlje istočne Evrope, a Poljska upozorava da će se oduprijeti smanjenju budžeta Unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana