Antonić obećao nastavak proizvodnje

Dragana Keleč
Antonić obećao nastavak proizvodnje

BANjALUKA - Radnicima "Fabrike duvana" Banjaluka predloženo je potpisivanje Aneksa ugovora, kojim se rukovodstvo ovog preduzeća poslije isteka petogodišnjeg privatizacionog ugovora obavezuje da će nastaviti proizvodnju i zadržati postojeći broj radnika.

Rekao je ovo juče većinski vlasnik "Fabrike duvana" Banjaluka Nebojša Antonić, poslije sastanka sa premijerom RS Aleksandrom Džombićem i sindikatom ove fabrike u Banjaluci, na kojem se razgovaralo o stanju i mjerama za prevazilaženje krize u tom preduzeću.

- Aneksom ugovora obavezujemo se i da će svi radnici koji su po bilo kojem osnovu nezakonito dobili otkaz, biti vraćeni na posao - istakao je Antonić.

Tvrdi da situacija u "Fabrici duvana" Banjaluka nije tako loša i da ona neće prestati sa radom, ali da njeno poslovanje otežavaju akcize na cigarete i nelojalna konkurencija sa veoma niskom i tržišno neopravdano niskom cijenom cigareta.

Predsjednik Sindikalne organizacije "Fabrike duvana" Miroslav Marinković rekao je da u ime radnika traži da pretežna djelatnost ove fabrike bude proizvodnja i prodaja cigareta, a ne samo uslužna djelatnost.

- Na ovom sastanku nisam naišao na dovoljno razumijevanja. Tražim da se zadrži postojeći broj radnih mjesta i da se vidi koliko većinski vlasnik ima dobru namjeru da proizvodnja opstane - naglasio je Marinković.

Predsjednik granskog sindikata poljoprivredne i prehrambene industrije RS Jovo Jovanović rekao je da nažalost i dalje ostaje dilema radnika u iskrenost poslodavca da će nastaviti proizvodnju cigareta u ovoj fabrici.

- Razgovaraćemo sa radnicima, poslije čega ćemo pokušati da utvrdimo da li su te namjere poslodavaca ozbiljne. Očekujemo da će poslodavci ispuniti svoja obećanja, a prije svega da se nastavi proizvodnja cigareta, da se zadrži broj radnika i da se nezakonito otpušteni radnici vrate na posao - kazao je Jovanović i dodao da će tražiti da se izradi i novi kolektivni ugovor u ovoj fabrici, kako bi se bar minimalno povećale niske plate zaposlenih.
Sastanku su prisustvovali i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić i predstavnici Incvesticiono-razvojne banke RS.

Mali akcionari

Preduzeće "Antonić trejd" kupilo je 55 odsto državnog kapitala Fabrike duvana Banjaluka u septembru 2006. godine za oko 2,1 miliona KM.

Udruženje malih akcionara ove fabrike u više navrata je izražavalo nezadovoljstvo stanjem u ovom preduzeću, ali i odlukama Skupštine akcionara koju smatraju nelegalnom, jer se o njenom izboru još nije izjasnio Privredni sud.
Mali akcionari tvrde da je gubitak preduzeća na kraju prošle godine premašio vrijednost kapitala za više od tri miliona maraka, da se rasprodaju mašine za pakovanje i pravljenje cigareta i dio voznog parka, ističući da je preduzeće u bezizlaznoj situaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana