Amerikancima Nobelova nagrada

Glas Srpske
Amerikancima Nobelova nagrada

STOKHOLM - Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju su Amerikanci Tomas Dž. Sardžent i Kristofer A. Sims, saopštio je Nobelov komitet za dodjelu nagrada, prenijele su agencije.

U saopštenju se precizira da su oni nagrađeni za empirijska istraživanja uzroka i posljedice u makroekonomiji.

Sardžent i Sims, oba 68-godišnjaka, sprovodili su svoja istraživanja nezavisno u 1970-im i 80-im, ali su ona relevantna i danas, kada svjetske vlade i centralne banke traže načine da spasu svoje ekonomije od druge recesije.
- Metodi razvijeni od strane Sardženta i Simsa su neophodni alati u današnjoj makroekonomskoj analizi - navodi akademija.

Sardžent je profesor na Njujorškom univerzitetu, a Sims je profesor na Univerzitetu Prinston.

Nagrada, diploma, medalja i ček od deset miliona švedskih kruna (1,08 miliona evra) biće im dodijeljeni 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela.

Nobelova nagrada dodjeljuje se u znak sjećanja na Alfreda Nobela, švedskog industrijalca i pronalazača dinamita, koji je 27. decembra 1895. osnovao fond iz kojeg se dodjeljuju nagrade.
Na ideju da osnuje ovaj fond Nobel je došao jer je bio zgrožen nasilnim načinima upotrebe pronalaska koji mu je donio bogatstvo i slavu.

Poželio je da se od novca koji je stekao na taj način svake godine nagrade oni koji najviše doprinose razvoju čovječanstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana