Amerikanci sve manje vjeruju u Kinu

Tanjug
Amerikanci sve manje vjeruju u Kinu

Peking - Tek četvrtina članova Američke privredne komore u Kini vjeruje da su se uslovi za investiranje u drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji poboljšali.

Kineske vlasti i državni mediji su u proteklim mjesecima više puta napadali i kritikovali strane kompanije iz različitih sektora, od farmaceutske industrije i proizvodnje mlijeka za bebe pa do proizvođača smartfona i kafe, prenosi Frans pres.

Istraživanje Američke privredne komore u Kini pokazalo je da samo 28 odsto članova te organizacije vjeruje da se investiciono okruženje u Kini poboljšava, što je znatno ispod prošlogodišnjih 43 odsto.

Njih 19 odsto smatra da se situacija pogoršava, dok su za 53 odsto ispitanika uslovi ostali nepromijenjeni.

Prema saopštenju ove grupacije, koja lobira za više od 1.000 američkih kompanija koje posluju u Kini, kineski propisi koji su usvojeni u decembru 2011. godine značajno su doprineli ovom padu optimizma.

Naime, kineske vlasti su tada uvele "otežavajuća nova ograničenja" u pojedinim oblastima, kao što su pojedine zabrane za strane kompanije u poštanskoj i transportnoj industriji, kao i dodatna ograničenja povezana sa poljoprivredom i hemijskom industrijom.

Direktne strane investicije u Kini su u 2011. godini dostigle istorijski maksimum od 116 milijardi dolara, ali su u 2012. potonule na 111,72 milijarde dolara, zbog usporavanja kineskog privrednog rasta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana