Amerikanci preuzeli Apatinsku pivaru

Agencije
Amerikanci preuzeli Apatinsku pivaru

Beograd - Amerikanci su preuzeli srpsku Apatinsku pivaru, pošto je jedna od najvećih pivara na svijetu američko-kanadski “Molson kurs” preuzela “Starbev”, u čijem je sastavu i Apatinska pivara, prenose agencije.

“Molson kurs”, koji posluje u Kanadi, SAD i Velikoj Britaniji, objavio je da je zaključio ranije najavljenu kupovinu “Starbeva” za oko 2,65 milijardi evra, koja uključuje “staropramen”, vodeći međunarodni brend ove poslovne jedinice koji se prodaje u više od 30 zemalja širom svijeta.

Izvršni direktor za Veliku Britaniju i Irsku “Molson kursa” Mark Hunter biće izvršni direktor nove poslovne jedinice, koja ima novi naziv “Molson kurs Centralna Evropa”.

Ova jedinica zapošljava oko 4.100 zaposlenih, ima devet pivara i prodaje vodeće brendove na tržištima u Češkoj, Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, BiH i Slovačkoj.

“Molson kurs” je u 2011. godine uvršten u listu “Dau Džons indeksa održivosti”, koja je najprestižniji globalni pokazatelj održivosti globalnih korporacija.

Apatinska pivara je pivara sa najvećim procentom tržišnog učešća u Srbiji, osnovana 1756. godine.

Prema proizvodnom kapacitetu nalazi se na prvom mjestu u Srbiji, a u pivari se proizvodi popularno „Jelen pivo”, dok firma posjeduje i licencu za punjenje češkog piva „Staropramen”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana