Amerikanci gase Elan

Srna
Amerikanci gase Elan

Ljubljana - Slovenački skakači neće u budućnosti koristiti skije koje proizvodi nacionalni brend "Elan" jer američki vlasnici nisu zainteresovani za nastavak programa proizvodnje skija za tu namjenu.

Slovenačka javnost je šokirana i uznemirena činjenicom da njihovi skakači i idoli, poput Petera Prevca, svjetskog prvaka i pobjednika ovogodišnjeg Svjetskog kupa i turneje "Četiri skakaonice", više neće koristiti "Elanove" skije.


Novi vlasnik "Elana" jeste američki investicioni fond, koji upravlja portfeljem od dvije milijarde dolara širom svijeta, a "Elanov" program će biti ukinut jer je riječ o malim serijama skija, pa nije rentabilan i na njemu kompanija ima gubitke.

Protiv ove odluke protestuje sportska javnost koja traži da se nađe novi proizvođač skija za skakanje, kako bi bila održana dugogodišnja tradicija.

Mnogi upozoravaju da je "Elan" do sada svake godine donirao skije za mlade slovenačke skakače, ali i alpske skijaše, što bi sada moglo da prestane.

Svoje termine u medijima i na televiziji ponovo su dobili oni koji uporno već godinama govore o nacionalnom interesu u ekonomiji i ističu da ona mora biti u većinskom vlasništvu države.

Oni se protive privatizaciji i prodaji nacionalnih industrijskih bisera stranom kapitalu.

Međutim, američki vlasnici navode da neće opozvati odluku nego se posvetiti rentabilnim programima koji donose zaradu, te da će ponovo raditi na marketinškoj vrijednosti brenda "Elan", koji je u bolja vremena držao deset odsto svjetske proizvodnje skija.

"Elanova" fabrika postala je nacionalni brend krajem 80-ih godina u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Amerikanci su "Elan" kupili jeftino, praktično za nekoliko hiljada evra, ali uz obavezu da državi vrate 12 miliona evra pomoći "Elanu", što je Evropska komisija prije nekoliko godina proglasila za "neopravdanu pomoć države", koja je suprotna evropskoj regulativi.

Ukidanju programa za skijaše skakače usprotivio se i sindikat "Elana", čiji rukovodioci tvrde da je firma lani ostvarila čisti dobitak i da program skija za skakače ne treba ukidati.

Odluka američkih vlasnika dovešće do daljeg smanjivanja broj zaposlenih u fabrici, koja je prije 25 godina imala 1.500 zaposlenih, a sada jedva trećinu od tog broja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana