Amerika sve bliže bankrotu

Glas Srpske
Amerika sve bliže bankrotu

VAŠINGTON - Razvoj događaja u najjačoj ekonomiji svijeta ne daje nadu u pozitivan rasplet, poslije odbijanja republikanaca da prihvate prijedlog demokrata za podizanje limita za zaduživanje kako bi se izbjegao bankrot SAD koji bi mogao da ima globalne posljedice.

Predstavnički dom američkog Kongresa, u kome republikanci imaju većinu, odbacio je, sa 246 glasova protiv i 173 za, prijedlog lidera demokratske većine u Senatu Harija Rida za podizanje limita za zaduživanje, prenijele su agencije.

Prijedlog je odbačen dan pošto je Senat, u kome demokrate imaju većinu, odbacio prijedlog republikanskog senatora Džona Bejnera za podizanje limita zaduženja, koji je prethodno dobio podršku Predstavničkog doma.

Ovim su se dva doma Kongresa našla u pat poziciji sa vremenom koje ističe za postizanje dogovora, a rok je sutra u ponoć.
Predsjednik SAD Barak Obama podržava prijedlog vođe demokrata u Senatu Harija Rida koji predviđa smanjenje deficita za 2,2 triliona dolara i povećanje limita zaduživanja za 2,7 triliona, što znači da bi ovo pitanje ponovo došlo na red tek poslije izbora 2012. godine.

Obama je apelovao na poslanike Demokratske stranke i Republikanske stranke da brzo postignu kompromis o podizanju nivoa zaduživanja.

On je naveo da se stavovi dvije partije ne razlikuju mnogo da bi se postigao dogovor koji bi spriječio nelikividnost SAD.
Obama je rekao da je potrebno postići kompromis prije isteka roka u utorak inače vlada neće imati novca da plaća svoje dugove, kao i socijalne izdatke i naknade veteranima.

On je pozvao sve poslanike da pokažu "istu vrstu odgovornosti koju američki narod pokazuje svaki dan" plaćajući svoje račune i vodeći računa o svojim domaćinstvima.

Pregovori

Demokrate i republikanci na pregovorima u Bijeloj kući izrazili su umjereni optimizam u vezi sa mogućim povećanjem limita zaduženja.

Vođa republikanaca u Senatu Mič Mekonel rekao je da je tokom pregovora izneseno dosta ozbiljnih stavova, dok je demokrata Ričard Darbin govorio o "pozitivnijoj atmosferi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana