Američki ulagači smanjuju investicije

Glas Srpske
Američki ulagači smanjuju investicije

VAŠINGTON - Američka industrija preduzetničkog kapitala prikupila je u drugom tromjesečju ove godine samo 1,7 milijardi dolara za finansiranje novih, inovativnih firmi, u odnosu na 4,6 milijardi dolara prikupljenih u prvom tromjesečju, pokazao je najnoviji izvještaj, prenijeli su portali.

Poređenja radi, u drugom tromjesečju prošle godine firme koje se bave prikupljanjem preduzetničkog kapitala, prikupile su ukupno 9,3 milijarde dolara.

Taj bi podatak mogao posebno snažno da pogodi Silicijumsku  dolinu, "inkubator" inovativnih firmi koje su osnovane upravo uz pomoć preduzetničkog kapitala, kao što je bio slučaj s "Guglom", "Jahuom", "Intelom", "Ibejem" a kasnije su zauzele istaknuto mjesto u američkoj privredi.

Smanjena vrijednost kapitala prikupljenog za potrebe osnivanja novih inovativnih firmi ne iznenađuje, s obzirom na aktuelne prilike, koje su potaknule penzione univerzitetske fondove i ostale imućne institucije da preispitaju svoje ulagačke portfelje, tumači predsjednik Državnog udruženja za preduzetnički kapital (NBCA) Mark Hesen.

Mnogi takozvani ograničeni partneri povukli su se iz aktivnosti koje su u vezi sa finansiranjem novih firmi i preusmjeravaju se na konzervativnija ulaganja, dodaje Hesen.

Situacija s preduzetničkim kapitalom možda se neće poboljšati prije sljedeće godine, kada bi ograničeni partneri mogli ponovno da iskažu veću naklonost za ulaganja u nove firme, prognozira predsjednik NBCA.

Najmanje fondova

Vrijednost kapitala prikupljenog u drugom tromjesečju najniža je u proteklih više od sedam godina, upozorava Državno udruženje za preduzetnički kapital, napominjući takođe da je u tom periodu osnovano samo 25 novih fondova, najmanje u proteklih 13 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana