Američki dug prevelik

Agencije
Američki dug prevelik

Berlin - Njemački ministar finansija Volfgang Šojble upitao je danas kako SAD mogu da riješe preveliki državni dug nakon predsjedničkih izbora, javile su agencije.

U govoru pred Bundestagom, otvarajući debatu o buyetu za 2013. u donjem domu parlamenta Šojble je rekao da su zabrinutosti oko američkog duga teret za globalnu ekonomiju, uzvrativši "udarac" Vašingtonu koji je kritikovao Evropu jer ne može da riješi svoju dužničku krizu.

Njemački zvaničnici privatno često izražavaju zabrinutost zbog duga SAD i nesposobnosti političara u toj zemlji da konsenzusom postignu dogovor kako da ga smanje, ali ova Šojbleova izjava pokazuje koliko je Njemačka zabrinuta, navodi agencija Rojters.

- Uoči izbora u SAD postoji velika zabrinutost zbog budućeg kursa američke politike u vezi sa rješavanjem duga, koji je previsok - rekao je Šojble.

On je dodao da se svi moraju ponekad sjetiti toga, kao i da je globalna ekonomija toga svjesna i tim saznanjem opterećena.

Loša privreda i politički sukobi u Vašingtonu doprinijeli su da do sada nije smanjen dug u SAD čiji buyetski deficit iznosi trilion dolara tri godine zaredom.

Ovo pitanje postalo je centralna tema američke izborne kampanje u kojoj je republikanski kandidat Mit Romni optužio američkog predsjednika Baraka Obamu za neuspjehe fiskalne politike, a Bijela kuća optužila je republikance u Kongresu za blokiranje napora vlade da sredi fiskalne prilike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana