Ambasade imovina Kraljevine Srbije

Glas Srpske
Ambasade imovina Kraljevine Srbije

BANjALUKA - Zemlje sukcesori bivše SFRJ, Hrvatska, BiH, Slovenija i Makedonija poslale su protestno pismo Srbiji, jer je u posljednjem trenutku otkazala sastanak Komisije za sukcesiju diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu, koji je bio zakazan za 17. jun.

Ambasadori i otpravnici poslova četiri države saopštili su da su na prvom dijelu sastanka, koji je održan 21. maja, srpskoj strani jasno izneseni stavovi o tome da je ona, od potpisivanja Zagrebačke rezolucije krajem 2006. godine, imala dovoljno vremena za primopredaju dogovorenih objekata. Radi se o 24 objekta iz kojih bi trebalo da se odmah iseli osoblje srpske diplomatije. Srbija, piše Radio slobodna Evropa, traži rok do sljedeće godine.

Profesor međunarodnog prava Radosav Stojanović podsjeća da je mnogo toga još uvijek neriješeno između zemalja sukcesora, da je u pitanju veliko bogatstvo u posjedu bivše jugoslovenske države koje treba da podijele razvedeni partneri.

- Ovdje imate upletenu i imovinu Kraljevine Srbije. Na primjer, u Parizu je dio imovine stekla još prije Prvog svjetskog rata. To nije ušlo u imovinu Jugoslavije. Zato su u Parizu Hrvatskoj dali ambasadu koja je sagrađena kao administrativna zgrada pri ambasadi - rekao je Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana