Alumina, Mehanika i Birač Evropa u vlasništvu Birač Zvornik

Agencije
Alumina, Mehanika i Birač Evropa u vlasništvu Birač Zvornik

Zvornik - "Ukio banka" iz Litvanije nije preuzela upravljanje "Birač Evropom", niti preuzima upravljanje nad "Aluminom" i "Mehanikom" Zvornik, saopšteno je iz fabrike "Alumina".

U saopštenju se navodi da je "Ukio banka" pokušala da promijeni upravu "Birač Evrope", ali je privremenim mjerama suda u Litvaniji to blokirano i do okončanja sudskog postupka "Birač Evrope" nema organe upravljanja - direktora i Upravni odbor.

"Iz tih razloga niko nije ovlašten da izdaje bilo kakve punomoći za advokate, niti pokreće bilo kakve sudske postupke", ističe se u saopštenju.

Iz "Alumine" naglašavaju da je Okružni privredni sud u Bijeljini 20. marta donio Rješenje kojim je odbacio kao nedopušten prijedlog za ponavljanje postupka, koji je u ime "Birač Evrope" podnijela Advokatska kancelarija "Sajić" iz Banjaluke u predmetu promjene osnivača "Alumina" d.o.o. i "Mehanika" d.o.o. Zvornik.

"Upitno je zastupanje 'Birač Evrope' od advokatske kancelarije 'Sajić', ne samo zbog nepostojanja uprave, već i zbog toga što u drugim predmetima ova kancelarija zastupa suprotnu stranu, odnosno 'Ukio banku' protiv 'Birač Europe", ističe se u saopštenju.

Upitno je, pojašnjavaju iz "Alumine", i zbog toga što je "Birač" Zvornik stoodstotni osnivač "Birač Evrope", pa se postavlja pitanje ko je uopšte ovlašten da izda punomoć u ime zavisnog društva radi vođenja postupka protiv svog osnivača.

U saopštenju naglašavaju da su "Alumina", "Mehanika" i "Birač Evropa" bili i ranije, a i danas su zavisna društva u stoodstotnom vlasništvu kompanije "Birač" Zvornik.

"Birač" Zvornik je udjele "Alumine" i "Mehanike" prenio u "Birač Evropa" Litvanija 2011. godine. Postupajući po nalogu deviznog inspektora, u julu 2013. godine te iste udjele "Birač" Zvornik je "vratio" pod svoju kontrolu.

"Veoma je čudno da se objavljuje informacija da 'Ukio banka' zastupa državu Litvaniju i to u postupku protiv privrednih društava u Republici Srpskoj /'Alumina' d.o.o. i 'Mehanika' d.o.o./ i u Litvaniji /'Birač Evropa'/, a jedni i drugi su imovina koja pripada osnivaču – 'Birač' Zvornik iz Republike Srpske", ističe se u saopštenju.

Pojedini portali juče su prenijeli informaciju da "država Litvanija zastupana preko 'Ukio banke' u stečaju preuzela upravljanje nad 'Birač Evropa' u Viljnusu, ćerkom firmom fabrike glinice 'Birač' Zvornik i pokrenula sudski postupak za povratom 'Alumine' i 'Mehanike' Zvornik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana