“Alpos” traži kupca

Agencije
“Alpos” traži kupca

Prnjavor - Fabrika cijevi “Alpos” iz Prnjavora sutra izlazi na drugu licitaciju, čiji je ishod neizvjestan, jer postoji mogućnost da se ne pojavi zainteresovani kupac, što bi u ovom preduzeću produžilo stečajni postupak, rekao je načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić, prenose agencije.

On je, nakon sastanka sa predstavnicima Sindikata radnika “Alposa”, istakao da se u Republici Srpskoj u praksi pokazalo da se stečaj, kao postupak koji bi trebao da dovede do konsolidacije, u većini slučajeva okonča “nestajanjem” preduzeća.

- Strah me da će “Alpos” totalno biti obezvrijeđen, a oko 100 radnika ostati bez posla. U slučaju da se javi kupac imaće punu podršku lokalne zajednice u žoživljavanjuž preduzeća - poručio je Gatarić.

On je naglasio i da će, ukoliko sutrašnja licitacija ne uspije, pokušati da uspostavi kontakt sa firmama slične djelatnosti iz okruženja, kako bi se u saradnji s njima pokušalo pronaći kvalitetno rješenje za prnjavorsku fabriku cijevi.

Član Odbora povjerilaca “Alposa” i predstavnik radnika Zdravko Vasić podsjetio je na činjenicu da je potencijal ove firme veliki, da ima kvalitetne radnike i dobru tržišnu poziciju.

- Sutra je druga licitacija, prodajna cijena je oko 5.700.000 KM. Ne znamo da li će se pojaviti kupac, ali je važno da se skrati stečajni postupak - rekao je Vasić.

On je podsjetio da radnici unazad devet mjeseci nisu dobili platu, a imaju i deset mjeseci nepovezan radni staž.

Vasić smatra da su problemi u “Alposu” počeli 2009. godine, kada je odbijen plan konsolidacije matične firme u Sloveniji.

Današnjim razgovorima prisustvovao je i predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić koji je rekao da će kupac “Alposa” imati punu podršku zaposlenih radnika, ali i lokalne zajednice koja je iskazala spremnost da pomogne.

Ukoliko sutrašnja licitacija ne uspije Peulić je istakao da će se tražiti novi potencijalni kupci, koji bi došli u posjed preduzeća pod uslovom da imaju kvalitetnu proizvodnju i da uposle što više radnika iz proizvodnog procesa.

- Kupac bi trebao da sagleda privredni kapacitet, jer je žAlposž uvijek imao dobro tržište, kvalitetnu radnu snagu i dobru tehnologiju - rekao je Peulić.

“Alpos” je privatizovan 2004. godine, dok je stečajni postupak pokrenut u maju ove godine. Procijenjena vrijednost preduzeća je oko 17.100.00 KM, dok su potraživanja veća od 30.000.000 KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana