Alitalija na korak do kolapsa

Glas Srpske
Alitalija na korak do kolapsa

RIM - Italijanski nacionalni avioprevoznik "Alitalia" je na korak do konačnog kolapsa nakon što je grupa ulagača povukla svoju ponudu za spas posrnule kompanije.

Svi članovi konzorcijuma CAI odlučili su da neće nastaviti pregovore s vladom zbog nemogućnosti dogovora sa sindikatima "Alitalije" koji ne žele pristati na brojna otpuštanja i smanjenje plata, objavio je poslovni.hr.

Krah pregovora dogodio se dan nakon što je propala grčka aviokompanija "Olimpik erlajns", što dovoljno govori koliko visoki troškovi goriva i pad prihoda ugrožavaju poslovanje kompanija tog sektora.

Posebni predstavnik italijanske vlade u slučaju "Alitalija" Avgusto Fantozi, koji je prije nekoliko dana potvrdio da će u slučaju neuspješnih pregovora pokrenuti postupak likvidacije navedene kompanije, juče je ipak izrazio odlučnost u nastojanju da se gotovo propali avioprevoznik održi u životu.

Sličan je i stav premijera Italije Silvia Berluskonija kojem su sindikati poručili da očekuju ispunjenje njegovih predizbornih obećanja, kada je tvrdio da će iskoristiti svoje političke veze za spas i zadržavanje "Alitalije" u italijanskim rukama.

Analitičari smatraju da s političkog gledišta propast "Alitalije" ne dolazi u obzir, jer je previše važna za privredu Italije, te zbog toga smatraju da prekid pregovora CAI-a i sindikata ne znači kraj za tog avioprevoznika.

U skladu s tim, u medijima su se pojavile špekulacije da će vlada ipak potencijalnog spasioca potražiti u inostranstvu, a kao glavni kandidati se navode "Lufthansa", "Er Frans- KLM" i "Britiš ervejz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana