Aleksander: Nastavićemo da pomažemo razvoju Balkana

Agencije
Aleksander: Nastavićemo da pomažemo razvoju Balkana

Sarajevo - Američka agencija za međunarodni razvoj /UASID/ ostaje privržena da pomogne razvoju zapadnog Balkana, ali i predana radu u BiH putem mnogih projekata koji će uslijediti u novoj fiskalnoj godini, poručila je sinoć pomoćnik administratora UASID-a za Evropu i Evroaziju Peidž Aleksander.

Ona je na prijemu u Sarajevu, organizovanom za američke zvaničnike koji su učestvovali na balkanskoj konferenciji direktora misija UASID, rekla da su učesnici konferencije imali mogućnost da razmotre zajednička pitanja koja sve te misije imaju.

"Izrazili smo nadu tokom konferencije da ćemo imati priliku da uradimo više regionalnih programa koji se odnose na vladavinu prava, energiju ali i ekonomske programe. U svakom slučaju, biće nastavljeni i bilateralni programi koje zemlje jugoistočne Evrope imaju sa Vladom SAD", dodala je Aleksanderova.

Kada je riječ o saradnji sa BiH, ona je napomenula da je danas potpisan sporazuma o direktnom finansiranju između UASID-a i institucija BiH kojim se obezbjeđuje direktna pomoć Ministarstvu bezbjednosti BiH za borbu protiv trgovine ljudima.

"Taj projekat pokazuje upravo partnerski odnos koji su UASID i institucije BiH izgradile", dodala je ona.

Direktor Misije UASID-a u BiH Dejvid Bart najavio je da će projekti koji će uslijediti u narednoj godini u velikoj mjeri nadmašiti ovogodišnji angažman ove agencije u BiH.

Večerašnji prijem upriličen je povodom održavanja regionalne konferencije u Sarajevu kojoj su prisustvovali i direktori misija UASID-a iz Srbije, Albanije, Makedonije i samoproglašenog Kosova.

Tokom dvodnevne posjete BiH, visoki funkcioneri američke Vlade sastali su se sa lokalnim partnerima u implementaciji projekata i predstavnicima civilnog društva.

Na prijem su pozvani predstavnici vlasti BiH, međunarodnih organizacija u BiH, poslovne zajednice i lokalnih nevladinih organizacija, kao i implamentatori projekata američke vlade u BiH.

Američka Vlada je do danas, prvenstveno putem UASID-a, obezbijedila gotovo 1,6 milijardi dolara pomoći ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana