Aleksandar Ljuboja, predsjednik programskog odbora “Jahorina ekonomskog foruma”: Ekonomija stala u cijelom svijetu

Marijana Miljić Bjelovuk
Aleksandar Ljuboja, predsjednik programskog odbora “Jahorina ekonomskog foruma”: Ekonomija stala u cijelom svijetu

Na domaćem tržištu svakodnevno se javljaju nove prepreke zbog geopolitičke situacije, a o tome će biti diskutovano i na “Jahorina ekonomskom forumu” koji će iduće sedmice biti održan na olimpijskoj ljepotici, rekao je u intervjuu “Glasu Srpske” predsjednik Programskog odbora “Jahorina ekonomskog foruma” Aleksandar Ljuboja.

Naglasio je da će izazovi koji opterećuju globalnu, ali i domaću privredu, investicije, energetska tranzicija, razvoj turizma i digitalizacija biti u fokusu diskusija na Jahorini.

GLAS: Nakon dvije godine pauze zbog pandemije virusa korona biće održan “Jahorina ekonomski forum”. Koje su novosti u organizaciji?

LjUBOJA: To je najznačajnija manifestacija toga tipa u BiH, ali i među značajnijim u regionu. Nakon kratke pauze našli smo energiju i koncept i došli do novog organizacionog oblika foruma. Promijenjena je organizaciona struktura i vizuelni identitet. Koncept je modernizovan. Novi ljudi su unijeli svježinu, što će se vidjeti i na samom forumu, koji će biti održan od 25. do 27. aprila.

GLAS: O kojim temama će se pričati na forumu?

LjUBOJA: O ekonomskim izazovima i prilikama. Odnosno o geopolitičkoj situaciji i krahu ekonomskih sistema koje je izazvala prvo pandemija virusa korona. Kada smo mislili da smo sačuvali bilo kakav globalni sistem, došlo je totalnog sloma. Trenutno na globalnom nivou imamo jedno nedefinisano stanje. Došli smo u situaciju koju istorija ne poznaje, jer je ekonomija na neki način zaustavljena na svim geografskim širinama. Bavićemo se izazovima koji su pred nama i prilikama iz ugla malih ekonomija i ekonomija zapadnog Balkana. Kroz 13 panela, te dvije prezentacije i dvije plenarne sjednice razgovaraćemo o temama koje ukazuju na jedno pitanje koje je aktuelno i koje može biti rješenje.

GLAS: Ko su učesnici ekonomskog foruma?

LjUBOJA: Stručnjaci iz ekonomije, političari, javna uprava, predstavnici lokalnih i akademskih zajednica i drugi. Svi zajedno pokušaćemo naći odgovor na ono što nas je zadesilo, ali i pričati o saradnji na području zapadnog Balkana. Prostor smo koji je isprepleten istorijski, kulturno, infrastrukturno i vjerovatno imamo i socijološke i kulturološke zajedničke elemente koji nas približavaju.

GLAS: Sa kojim se sve problemima suočava domaća privreda zbog trenutnih dešavanja?

LjUBOJA: Još sagledavamo prepreke u poslovanju jer iz dana u dan vidimo da se javljaju nove. Jedan od panela na Jahorini je “Uticaj krize u Ukrajini” na region. Taj panel biće interesantan, jer će se razgovarati o uticaju na energente, linije snabdijevanja, snabdijevanje pojedinim repromaterijalima. Poskupljuju sva materijalna dobra, usporava ekonomija. Više je neopravdanog nego opravdanog osnova za rast cijena.

Panelisti

GLAS: Koliko je prijavljenih panelista?

LjUBOJA: Imamo rekordan broj prijavljenih panelista i učesnika. Možemo da se pohvalimo internacionalnim karakterom. Imamo i rekordan broj predstavnika ambasada ove godine, a biće prisutni i donosioci odluka. Kroz diskusije ćemo nametati pitanja na koje ćemo tražiti odgovore. Ta rješenja na kraju ćemo proslijediti donosiocima odluka na nivou lokalnih zajednica, entiteta i nadamo se nivou BiH da bismo riješili pojedina pitanja u vezi sa razvojem ekonomije i opstankom društva u cjelini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana