Aleksandar Ljuboja: Izvozna ekspanzija pravi put za jačanje privrede RS

Željka Kokot
Aleksandar Ljuboja: Izvozna ekspanzija pravi put za jačanje privrede RS

Moramo težiti ka izvoznoj ekspanziji koja predstavlja jedini način za rast privrede i bruto domaćeg proizvoda (BDP). Prerađivačka industrija može biti zamajac razvoja RS jer posjedujemo sirovine, radnu snagu i tradiciju.

To se može postići ukoliko iskoristimo prilike na svjetskom tržištu i seljenje kapitala i industrijskih kapaciteta iz azijskog basena na prostor Evrope. Resursi, radna snaga i energija opet postaju konkurentni pa bi trebalo iskoristiti momenat i preuzeti dio kolača koji nam se nudi.

Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" član Organizacionog odbora "Jahorina ekonomskog foruma 2016" Aleksandar Ljuboja ističući da su mnogi problemi u domaćoj ekonomiji rješivi i da svojom proaktivnošću možemo doprinijeti da privredni ambijent Srpske bude mnogo bolji. Na forumu, koji će 20. i 21. aprila okupiti od 300 do 400 eminentnih gostiju, očekuje otvaranje dijaloga svih relevantnih faktora kako bi se bar neka pitanja izdvojila kao krucijalna i iskristalisala rješenja.

* GLAS: Koji su glavni ciljevi i kakva su Vaša očekivanja od "Jahorina ekonomskog foruma"?

LjUBOJA: Riječ je o najznačajnijem forumu ove vrste u istoriji RS koji će na jednom mjestu spojiti privredu i akademsku zajednicu kako bi razmotrili sve što je važno za stabilnost i privredni rast Srpske. Pozitivno sam iznenađen velikim interesovanjem i očekujemo da će forum okupiti između 300 i 400 učesnika. Uspjeli smo dovesti eminentne stručnjake, a neka od imena koja bih posebno istakao su prvi čovjek odsjeka za BRIKS u Ministarstvu inostranih poslova Rusije Aleksandar Lukašik, potpredsjednik CSI korporacije iz kineske pokrajine Šandong Čai Kun, dugogodišnji zamjenik generalnog menadžera Šangajske berze Cu Kingje, član Nadzornog odbora "Agrokora" Damir Kuštrak i izvršni direktor za finansije "Telekoma Srbija" Milenko Dželetović. Benefit foruma nije samo planiranih sedam panela već i susreti na marginama koji će omogućiti ostvarivanje poslovnih kontakata i razvoj privredne saradnje.

* GLAS: Očekujete li da će kroz panele biti detektovani ključni problemi sa kojima se suočava ekonomija RS i, što je još važnije, smjernice i modeli za kreiranje rješenja koje bi pomoglo u njihovom prevazilaženju?

LjUBOJA: Teško je očekivati da tokom dva dana mogu biti identifikovana rješenja za ključne probleme. Ipak, možemo podstaći dijalog svih relevantnih faktora kako bi se bar neka pitanja izdvojila kao krucijalna i iskristalisala rješenja. Prvo ćemo čuti konkretne probleme privrednika, zatim mišljenje struke, a na kraju će gosti iz razvijenih zemalja iznijeti svoja pozitivna iskustva koja uz manju adaptaciju mogu biti primijenjena u RS. Neki se problemi mogu riješiti i svojom proaktivnošću možemo doprinijeti da privredni ambijent RS bude mnogo bolji.

* GLAS: Smatrate li da bi na diskusije na forumu posebnu pažnju trebalo da obrate predstavnici države koji kreiraju poslovni ambijent?

LjUBOJA: Na forumu učestvuju i brojni predstavnici političkog života RS i BiH, odnosno predstavnici institucija koji će saslušati privrednike i ekonomiste, a nadam se i donijeti dobre odluke koje bi potpomogle ekonomski oporavak i rast BDP-a RS. Akcenat je stavljen na ekonomiju i biće korisno da zvaničnici isprate sve panele.

* GLAS: Šta su prema Vašem mišljenju ključni problemi na koje bi trebalo da bude stavljen fokus u ekonomskim politikama i mjerama koje se tiču privrede?

LjUBOJA: Postoji niz problema koji su definisani Ekonomskom politikom RS i reformskom agendom, a istakao bih iskorišćavanje postojećih resursa na adekvatan način, unapređenje fiskalne politike i povećanje likvidnosti i konkurentnosti privrede. Kruna pronalaženja rješenja za sve probleme je povećanje zaposlenosti koje direktno utiče na nivo stepena zadovoljstva stanovništva i stabilnosti društva u cjelini.

* GLAS: Da li prerađivačka industrija može biti ključna grana za strateški razvoj realnog sektora i može li ona imati tu snagu bez reindustrijalizacije?

LjUBOJA: Prerađivačka industrija svakako može biti zamajac razvoja RS jer posjedujemo sirovine, radnu snagu i tradiciju. To se može postići ukoliko iskoristimo prilike na svjetskom tržištu i seljenje kapitala i industrijskih kapaciteta iz azijskog basena na prostor Evrope. Resursi, radna snaga i energija opet postaju konkurentni za strana tržišta pa bi trebalo iskoristiti momenat i preuzeti dio kolača koji nam se nudi.

* GLAS: Koliki uticaj na unutrašnje i regionalne ekonomske prilike imaju globalni trendovi poput cijene sirovina, metala i struje, valutnih kolebanja, ali i političko-ekonomski konflikti? Na koji se način oni manifestuju i kako ih možemo minimizirati?

LjUBOJA: Činjenica je da cijena energenata utiče na troškove života, ali prevashodno na privredu i proizvodnju. Naša prednost je što imamo resurse za proizvodnju struje, ali svjedoci smo da njena cijena na svjetskom tržištu pada, što je jasan signal da moramo raditi na povećanju efikasnosti i konkurentnosti privrede. Niska cijena nafte nam ide u prilog, ali treba da imamo u vidu činjenicu da na njene izražene fluktuacije utiču brojni neekonomski faktori. Da rezimiram, potreban je visok stepen opreznosti jer na kretanja cijena i druge vrste kolebanja ne možemo uticati i preduprijediti njihov uticaj.

* GLAS: RS je dostigla značajan nivo izvoza na tržište regiona i EU, ali ne uspijeva da se nametne u zemljama u usponu poput bloka BRIKS o čijoj će se ulozi u međunarodnoj ekonomiji raspravljati na forumu. Postoji li način da se ta situacija promijeni u našu korist?

LjUBOJA: Uvijek sam optimista i generalno postoje mogućnosti za saradnju sa svim tržištima, ali to prevashodno zavisi od naše sposobnosti. Zbog toga smo na forum pozvali nekoliko govornika koji imaju iskustvo u saradnji sa zemljama BRIKS-a i koji nam mogu dati odgovore na pitanja da li postoji mogućnost za jednostranu ili dvostranu saradnju i pod kakvim uslovima. Moramo težiti ka izvoznoj ekspanziji koja predstavlja jedini način za rast privrede i povećanje BDP-a.

* GLAS: Može li "Jahorina ekonomski forum" biti jedna vrsta mosta sa stranim investitorima?

LjUBOJA: Nastojaćemo da prikažemo RS u najboljem svjetlu i da potencijalnim investitorima pokažemo čime raspolažemo. Zbog toga smo pozvali predstavnike diplomatskog kora, institucija i privrednih subjekata iz skoro svih zemalja zapadnog Balkana, koji nam je i najinteresantniji, jer na tom području možemo biti konkurentni. Takođe, saslušaćemo savjete prijatelja iz Kine ili Rusije, zatražiti njihovo mišljenje i pozvati ih da investiraju u Srpsku.

Turizam

* GLAS: Jedan od panela biće posvećen turizmu. Može li on izrasti u jedan od važnijih privrednih potencijala?

LjUBOJA: Da, turizmu smo posvetili posebnu pažnju jer je riječ o četvrtoj industrijskoj grani u svijetu po ostvarivanju profita. RS osim Jahorine, koja je jedna od 22 olimpijske planine u svijetu, raspolaže brojnim neiskorišćenim turističkim potencijalima. Moramo ih bolje koristiti, jer turizam generiše BDP, a za to postoje pretpostavke u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana