Aleksandar Lebedev kupuje Indipendent

Glas Srpske
Aleksandar Lebedev kupuje Indipendent

NjUJORK/LONDON - Ruski biznismen i milijarder Aleksandar Lebedev, koji je prije godinu dana kupio britanski list "Ivning standard", pokrenuo je pregovore o kupovini londonskog "Indipendent", objavio je američki "Volstrit žurnal", prenijele su agencije.

Vlasnici jednog od najuticajnijih britanskih i svjetskih dnevnika potvrdili su u specijalnom saopštenju da pregovaraju sa bivšim agentom KGB o prodaji ovog lista i njegovog vikend priloga "Indipendent on sandej". Cijena lista biće najvjerovatnije simbolična, jedna funta.

"Volstrit žurnal" piše da bi se list mogao okoristiti prelaskom u ruke ruskog milijardera, jer posljednjih godina intenzivno gubi čitaoce i ne može da se izbori sa konkurencijom drugih izdanja.

"Indipendent", piše "Žurnal", koji je ime stvorio zahvaljujući svojoj serioznosti, liberalnoj orijentaciji i borbi za ljudska prava i slobode, suočava se kao i većina ozbiljnih informativno-političkih štampanih publikacija na Zapadu, sa teškim finansijskim problemima.

- Dugovi ovog lista dostigli su 1,4 milijarde evra, a u prvoj polovini prošle godine gubitak je uvećan za 11 miliona evra. Posljednjih godina tiraž lista pada prosječno za po 15 odsto godišnje, a trenutno se štampa svega 190 hiljada primjeraka i 150 hiljada primjeraka nedjeljnog priloga - navodi "Žurnal".

Prodaja "Ivning standarda" ruskom biznismenu svojevremeno je izazvala veliku buru u Velikoj Britaniji, jer je taj list bilo prvo od tiražnijih britanskih izdanja koje je prešlo u ruke jednog Rusa.

Ipak, poslije prelaska u ruke Lebedeva, londonski list je počeo da se dijeli besplatno i da se izdržava isključivo od reklama. Interesovanje za list drastično je poraslo u Britaniji, a tiraž je uvećan za oko tri puta.

KGB prošlost

Aleksandar Lebedev, poznat kao oštar kritičar ruskog premijera Vladimira Putina, obogatio se devedesetih godina u Rusiji investicijama u bankarstvo i osiguranje te akcijama koje je imao u ruskoj nacionalnoj aviokompaniji "Aeroflot" i u "Gaspromu". Zajedno sa bivšim sovjetskim predsjednikom Mihailom Gorbačovom, Lebedev je i danas vlasnik "Nove gazete", prodemokratskog ruskog lista. Početkom osamdesetih godina prošlog vijeka radio je u sovjetskoj ambasadi u Londonu kao agent KGB-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana