Al Gor: Ovakav kapitalizam je neodrživ

Agencije
Al Gor: Ovakav kapitalizam je neodrživ

VAŠINGTON - Bivši američki potpredjsednik Al Gor zatražio je da se u funkcionisanju finansijskog i poslovnog sektora uvedu neke nužne promjene, jer je “nebrušeni” kapitalizam koji je na snazi neodrživ, prenose agencije.

- Bez obzira na to što vjerujem da je kapitalizam fundamentalno superioran svakom drugom sistemu ekonomske aktivnosti, isto tako je jasno da neki principi po kojima se trenutno sprovodi nedovoljno u obzir uzimaju ljude, društvo i planetu - rekao je Gor.

Njegov partner na projektu modela “održivog kapitalizma”, Dejvid Blad, rekao je da je moderni kapitalizam opterećen kratkoročnim razmišljanjem i opsesijom za instant rezultatima prilikom ulaganja, što je direktno uzrokovalo previranja na tržištu, produbljivanje jaza između bogatih i siromašnih i udaljenjem od klimatskih problema.

Među prijedlozima Gora i Blada za “čišćenje kapitalizma od nekih boljki”, ističe se prijedlog da se ukinu kvartalni izveštaji o poslovanju kompanija, jer oni podstiču investitore i direktore firmi da svoje odluke temelje na kratkoročnim faktorima na štetu dugoročne održivosti cijelog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana