Aktivi zabranjeno da raspolaže fondovima

Marina Čigoja
Aktivi zabranjeno da raspolaže fondovima

BANjALUKA - Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske zabranila je Društvu za upravljanje investicionim fondovima "Aktiva invest" Banjaluka raspolaganje imovinom "Aktiva invest fonda" i "VB fonda", zbog sumnje u malverzacije prilikom obavljanja transakcija.

U Rješenju Komisije, koje je juče objavljeno na Banjalučkoj berzi,  navodi se da se zabrana raspolaganja imovinom dva fonda izriče privremeno i da će trajati do okončanja vanredne kontrole.

Komisija je, piše u Rješenju, utvrdila da su transakcije sa akcijama ovih fondova 14, 15. i 16. decembra 2010. godine obavljane između "Aktiva fonda" i "VB fonda" kao kupaca i investicionog fonda "Western Balkan Investment Fund " iz Podgorice kao prodavca, te da je u više navrata izvršeno podizanje cijena akcija "Aktiva fonda" i "VB fonda".

- Po tim višim cijenama, akcije "Aktiva fonda" je kupovao "VB fond" i obrnuto. Uvidom u vlasničku strukturu ova dva fonda utvrđeno je da je "Aktiva fonda" i "VB fonda" otuđio sve akcije tih fondova, koje je imao u svom vlasništvu - navodi se u rješenju Komisije.

Dodaje se da "Western Balkan Investment" fondom upravlja " Western Balkan Capital" iz Podgorice čiji je jedan od osnivača Vladimir Glišović koji posjeduje 2,37 odsto udjela u tom društvu.

- Ovo lice akcionar je i društva "Aktiva invest" sa pet odsto akcija sa pravom glasa, te je i član uprave tog društva. S obzirom na to, postoje osnovane sumnje da su ove transakcije dogovorene, odnosno da su lica koja su davala naloge za kupovinu i prodaju znala da će biti dat nalog za kupovinu i prodaju tih akcija od drugog lica po cijeni i broju koji je isti ili približno isti. Shodno tome, Komisija je 24. decembra 2010. godine donijela rješenje kojim se određuje sprovođenje nadzora prilikom upravljanja fondovima "Aktiva invest fond" i "VB fond" - navodi se u rješenju Komisije.

Direktor "Aktiva investa" Srđan Praštalo kaže da su u Rješenju Komisije navedene besmislice i da se tu radi o namjeri dijela članova Komisije, na čelu sa njenim predsjednikom Miodragom Jandrićem, da se obezvrijede cijene akcija "Aktiva invest fonda" i "VB fonda" i da se na taj način stvore uslovi određenim interesnim grupama da po povoljnijim cijenama pokušaju doći do ogromnog kapitala kojim ova dva fonda raspolažu.

- Ovakve aktivnosti više ne možemo nazvati slučajnim, s obzirom na to da je društvo na čijem sam čelu u protekle dvije godine bilo izloženo abnormalnoj represiji i torturi od strane Komisije, čiji su pojedini članovi zloupotrebljavali službena ovlašćenja, što im je i omogućeno, jer ih zakon amnestira od bilo kakve odgovornosti - kazao je Praštalo.

Juče nismo uspjeli da dobijemo komentar od predsjednika Komisije za hartije od vrijednosti RS Miodraga Jandrića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana