Aktiva najavljuje tužbe

Marina Čigoja
Aktiva najavljuje tužbe

BANjALUKA - Društvo za upravljanje investicionim fondovima "Aktiva invest" podnijelo je tužbu na rješenje Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) RS, kojim se "Aktivi" zabranjuje raspolaganjem fondovima "Aktiva invest" i "VB".

Rekao je ovo juče na konferenciji za novinare u Banjaluci generalni direktor "Aktiva investa" Srđan Praštalo i dodao da je ovo rješenje pokušaj revanšizma prema "Aktivi", koja je "javno progovorila o nelegalnostima u Komisiji".

Predsjednik KHOV-a Miodrag Jandrić istakao je da Komisija radi u skladu sa zakonom.

- "Aktiva" je u proteklom periodu obavila višemilionske transakcije na tržištima RS i Crne Gore i komisije za hartije od vrijednosti Srpske i CG vode kontrolu nad tim transakcijama. Već sada, činjenice kojima raspolažemo upućuju na zaključak da se u ovim transakcijama pojavljuju povezana lica i s ciljem zaštite investitora preventivna mjera je da se zaustavi ovaj proces, dok se ne završi kontrola - istakao je Jandrić i dodao da su nadležnosti Komisije jasno propisane zakonom, kojim je predviđeno da Komisija ima pravo da preduzme ovu mjeru.

On je rekao da postoji još lica koja se u slučaju "Aktive" pojavljuju kao povezana.

Praštalo je juče najavio i krivičnu prijavu protiv Jandrića, te članova Komisije, koji su glasali za ovo rješenje, zbog navodne zloupotrebe službenog položaja.

 - Protiv nas su donijeli rješenje na koje nisu imali nikakvo zakonsko pravo, jer se takva vrsta rješenja može donijeti samo u slučaju da nadležna institucija utvrdi kršenje zakona. Zakon o tržištu hartija od vrijednosti RS predviđa da Komisija u najgorem slučaju može da pokrene prekršajnu ili krivičnu prijavu - kazao je Praštalo.

KHOV RS zabranila je 12. januara "Aktivi investu" raspolaganje imovinom fondova kojima raspolaže, zbog sumnje da je bilo malverzacija pri obavljanju transakcija sa Njestern Balkan fondom iz Podgorice, odnosno sumnje da postoji sukob interesa u slučaju Vladimira Glišovića, koji raspolaže akcijama u podgoričkom i banjalučkom fondu.

- Tačno je da je Glišović član UO "Aktive" i suvlasnik pet odsto akcija, dok je u podgoričkom društvu vlasnik 2,3 odsto akcija. Ali on nema nikakvih mogućnosti da utiče na kreiranje poslovne politike. Zakon eksplicitno definiše povezanost lica i nijedna od tih pretpostavki u ovom slučaju nije ispunjena. S druge strane, postavlja se pitanje kako je moguće da za takvu situaciju članovi Komisije iskazuju osnov sumnje, kad zaposleni u Komisiji učestvuju sa 4,3 odsto u brokersko-dilerskom društvu i u društvu za upravljanje koji su registrovani u RS, a nad kojim, ta ista komisija vrši kontrolu i nadzor poslovanja - naglasio je Praštalo.

Srđan Praštalo je rekao da su juče dostavili dopis Narodnoj skupštini RS, koji se sastoji od 25 materijalnih dokaza o kršenju zakona i Ustava od strane Komisije. Jandrić kaže Komisija nastavlja sa radom, sve dok NSRS ne imenuje novi sastav Komisije i da tu nema ništa nelegalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana