Akcizna markica za kafu obavezna

V. K.
Akcizna markica za kafu obavezna

BANjA LUKA - Od 1. oktobra svi obveznici koji prometuju kafu u BiH, po Zakonu o akcizama, mogu u maloprodaji imati isključivo kafu koja je obilježena akciznim markicama.

- Ako licima koja prometuju kafu u BiH zaključno sa 30. septembrom na zalihama ostane kafa namijenjena za maloprodaju, a da nije obilježena akciznim markicama, obveznici za te proizvode moraju da podnesu Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zahtjev za izdavanje akciznih markica kako bi se ta roba mogla dalje nesmetano prometovati - istakao je juče portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

On je rekao da je UIO BiH za prvih osam mjeseci ove godine na osnovu akciza prikupila 801,6 miliona, dok je za isti period prošle godine prikupljeno 743,3 miliona maraka.

Kovačević je istakao da su ukupni prihodi od indirektnih poreza u prvih osam mjeseci ove godine manji za 12,5 odsto u poređenju sa istim periodom lani.

- Za prvih osam mjeseci ove godine uvoz u BiH iznosio je 7,8 milijardi maraka, a izvoz 3,6 milijardi maraka, što je u oba slučaja manje nego u istom periodu prošle godine - rekao je Kovačević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana