Akcionarima 48,8 miliona maraka

Glas Srpske
Akcionarima 48,8 miliona maraka

BANjA LUKA - Kompanija "Telekom Srpske" podijelila je svojim akcionarima 48,8 miliona maraka po osnovu međudividenda i dividende iz neraspoređene dobiti iz prethodnih godina, prenio je portal capital.ba

Skupština akcionara "Telekoma Srpske", na prijedlog većinskog vlasnika "Telekoma Srbije", usvojila je odluku o raspodjeli dobiti iz prvog kvartala 2009. godine, a radi se o 18,8 miliona maraka, te neraspoređene dobiti iz prethodnih godina u iznosu od 30 miliona maraka.
- Prvi put na ovim prostorima jedna kompanija je podijelila međudividendu svojim akcionarima. Akcionari su tako ukupno podijelili 48,8 miliona maraka od međudividenda i dividende iz neraspoređene dobiti iz prethodnih godina. Dobit će biti raspoređena srazmjerno na sve akcije "Telekoma Srpske" po principu da svakoj akciji pripada nominalni iznos od 0,09948 maraka - prenosi ovaj portal.

Navodi se da je početak isplate međudividende akcionarima 15. maj ove godine.

Skupština akcionara "Telekoma Srpske" na sjednici održanoj proteklog mjeseca usvojila je odluku da podijeli dobit iz 2008. godine u iznosu od 113,2 miliona maraka, što je najveća godišnja dobit u istoriji preduzeća.
Ukupna dobit ostvarena u 2008. godini dijeli se na zakonske rezerve i dividende akcionarima, a iznosila je 119,2 miliona maraka.

Ovaj portal prenosi da je, prema nezvaničnim informacijama, osnovni razlog za neobičajeno visoku isplatu dobiti u novcu, umjesto u dodatnim akcijama, zahtjev većinskog vlasnika "Telekoma Srbije", koji je pod velikim pritiskom rokova za vraćanje kredita.

Direktor "Telekoma Srbije" Branko Radujko prije nekoliko sedmica potvrdio je da dug "Telekoma Srbije", nastao širenjem u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, iznosi milijardu evra.

Kupovina "Telekoma Srpske"

"Telekom Srbije" za kupovinu 65 odsto državnog kapitala "Telekoma Srpske" i opšte potrebe kompanije uzeo kredit od američke "Citdž" grupe. Prva tranša od 300 miliona evra otplaćuje se pet godina uz dvije godine grejs perioda i kamatnom stopom koja iznosi euribor plus 1,5 odsto godišnje, a druga tranša od 100 miliona evra je obnavljajući kredit na pet godina uz istu kamatnu stopu.
Treća rata kredita u iznosu od 300 miliona evra je sa rokom otplate od dvije godine i kamatom euribor plus 1,15 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana