Akcionari traže objašnjenja i ostavku

Dragana Keleč
Akcionari traže objašnjenja i ostavku

BANjA LUKA - Od Okružnog tužilaštva Banja Luka tražimo informacije o tome šta je urađeno u vezi sa krivičnim prijavama koje su dostavili preduzeća, udruženja malih akcionara i akcionari zbog zloupotreba i nezakonitog djelovanja u preduzećima koja su bila u procesu privatizacije.

Poručili su ovo članovi Saveza udruženja malih akcionara Republike Srpske koji su juče protestnom šetnjom u Banjoj Luci iskazali svoje nezadovoljstvo stanjem u privredi RS. Od Tužilaštva traže i informacije u vezi sa svim izvještajima koje mu je dostavila Komisija za reviziju privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama RS.

Iz Saveza su zatražili i ostavku predsjednika Komisije za hartije od vrijednosti (HOV) RS Miodraga Jandrića jer, kako navode, "činjenjem i nečinjenjem omogućava mešetarima i špekulantima uništavanje znatnog dijela privrede RS".

- Ukoliko do 15. marta sami ne podnesete ostavku, bićemo prinuđeni da vašu ostavku zatražimo od nadležnih državnih institucija - naglasili su iz Saveza.

Miodrag Jandrić je "Glasu Srpske" rekao da nema komentar na zahtjev za smjenu koji mu je upućen.

Smatrajući da su oštećeni u pojedinim okončanim sudskim procesima, mali akcionari su od Okružnog suda zatražili i prisustvo javnosti u sporovima koji su u vezi sa malim akcionarima.

Predsjednik Saveza udruženja malih akcionara Nebojša Jugović rekao je da jučerašnji skup nije protest već pokušaj da se predloži rješenje za postojeću situaciju u privredi.

- Prava revizija privatizacije ne može biti urađena bez revizije preduzeća iznutra, jer treba ući u preduzeće i saznati šta se stvarno dešavalo u posljednjih deset godina - rekao je Jugović.

Nekadašnji radnik TP "Promet" Prnjavor Petar Golić rekao je da "naše mešetare" interesuju samo atraktivne lokacije preduzeća.

U Savezu navode da u RS ima više od 860.000 malih akcionara, od čega oko 420.000 u preduzećima, a oko 440.000 u fondovima, te da su mali akcionari vlasnici, u prosjeku, 30 odsto kapitala u preduzećima, te do 50 odsto u fondovima.

Preduzeća

Mali akcionari preduzeća iz banjolučkog i dobojskog regiona su nezadovoljni uništavanjem deset preduzeća, i to firmi "Metal" iz Banje Luke, "Promet", "Prnjavor ekspres", "Metalka", "Mlinpek", "Sloga" i "Gradip" iz Prnjavora, te "TNNO", "Doboj putevi" i "Hemoprodukt" iz Doboja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana