Akcije pale zbog razočarenja u evrozoni

Glas Srpske
Akcije pale zbog razočarenja u evrozoni

LONDON - Svjetski berzanski indeksi i evro juče su oslabili usljed zabrinutosti ulagača da plan Francuske i Njemačke za unapređenje fiskalne integracije možda neće biti dovoljan da spriječi dalje širenje dužničke krize u evrozoni.

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi i njemačka kancelar Angela Merkel u utorak su, poslije sastanka u Parizu, predstavili dalekosežne planove za bolju integraciju evrozone, ali se nisu odlučili za povećanje fonda za pomoć prezaduženim članicama i za sada su odbacili ideju emisije evroobveznica.

U evrozoni raste podrška izdavanju zajedničkih obveznica budući da se to smatra načinom da visoko zadužene zemlje ponovo dobiju pristup komercijalnim tržištima, a istovremeno bi investitori dobili zaštitu putem zajedničke odgovornosti.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da bi takva podrška slabih privreda evrozone bila opasna za najbolje emitente obveznica u 17-članoj monetarnoj uniji, jer bi oni morali da podignu kamate, što u uslovima tromog privrednog rasta nije poželjno. 

- Ishod sastanka u Parizu nije bio ubjedljiv, budući da nije donijeta odluka o emisiji evroobveznica - izjavio je trgovac akcijama u pariskoj firmi "Kepler kapital markets" Patris Peroa.

Svjetski indeks MSCI juče je pao za četvrt odsto, evropske akcije su oslabile za jedan odsto, a one u zemljama u razvoju za 0,2 odsto.

Akcije na azijskim berzama juče su prošle kroz uspone i padove, dok ulagači porede učinak manjeg od očekivanog privrednog rasta u 17 država koje za zajednički novac imaju evro sa vijestima koje kažu da je američka industrijska produkcija ponovo u uzletu.

Njujorški Dau Džons izgubio je 0,7 odsto - prvi put poslije sedam dana trgovanja u kojima je rastao i padao za manje od 100 poena.

Tržište nekretnina u SAD je i dalje slabo, ali je američka fabrička proizvodnja porasla prošlog mjeseca, najbrže poslije martovskog zemljotresa u Japanu koji je poremetio svjetsku industrijsku produkciju.

Ekonomska vlada Evrope

Sarkozi i Merkel odgovor na finansijsku krizu našli su u ekonomskoj vladi Evrope, na čijem bi čelu bio Belgijanac Herman van Rompej. Ekonomsku vladu bi sačinjavali šefovi država i vlada svih članica evrozone, a to tijelo bi se sastajalo dva puta godišnje, češće u vremenima krize.

Sarkozi i Merkel su pozvali države koje koriste evro da uvedu obavezu balansiranog budžeta, kao i da bolje koordiniraju ekonomske mjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana