Akcije na berzi od 18. do 28. decembra

D. S.
Akcije na berzi od 18. do 28. decembra

BANjA LUKA - Prva kompanija u BiH koja se odlučila za finansiranje preko inicijalne javne ponude akcija na Banjalučkoj berzi - "Fratelo trejd" juče je na prezentaciji zainteresovanim privrednicima predstavio prednosti i mane svog iskustva sa javnom ponudom akcija.

Direktor "Fratelo trejda" Mario Derajić kazao je da će javna ponuda akcija ove kompanije trajati od 18. do 28 decembra.

- Na razvijenim finansijskim tržištima javna ponuda akcija uobičajen je način finansiranja preduzeća, te na ovaj način pratimo pozitivne primjere iz Evrope. Prodajom akcija kompanija "Fratelo trejd" finansiraće svoj razvoj i rast u toku naredne godine - rekao je Derajić.

On je istakao da sa većim brojem vlasnika u vlasničkoj strukturi kompanija može ostvariti veći rast.

- Mi već imamo 14 miliona maraka prometa na godišnjem nivou. Ove godine očekujemo za oko 20 odsto veći promet nego lani - dodao je Derajić.

Direktor "Advensis brokera", agenta emisije akcija preduzeća "Fratelo trejd", Branko Kecman kazao je da će ovaj primjer sigurno slijediti i druga preduzeća u BiH.

- Nadam se, nakon uspješne emisije akcija "Fratelo trejda", da će se naredne godine još bar četiri preduzeća odlučiti na inicijalnu javnu ponudu - najavio je Kecman.

Prednost inicijalne ponude, kako Kecman kaže, jeste pribavljanje kapitala na koji preduzeće ne plaća kamatu, a zauzvrat se odriče dijela vlasničkog kapitala, postaje javno preduzeće, a imiy preduzeća i njegovih proizvoda raste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana