Akcije jeftine, ali prognoze loše

Glas Srpske
Akcije jeftine, ali prognoze loše

LONDON - Vodeći nacionalni indeksi akcija u Evropi juče su, tokom početne trgovine, bili u plusu, ali je vodeći kontinentalni indikator cijena akcija kasnije bio u blagom minusu jer investitore i dalje brine dužnička kriza u evrozoni.

Cijene akcija na azijskim i drugim svjetskim efektnim berzama su uglavnom bile veće nego u petak, prenijele su agencije.

Poslije izuzetno hirovite sedmice na svjetskim berzama hartije od vrijednosti su značajno pojeftinile, ali analitičari nisu sigurni da će to uvjeriti investitore da ponovo ulože sredstva koja su povukli sa tog tržišta.

Svjetski berzanski indeks MSCI je u prijepodnevnom poslovanju ojačao oko pola procenta, a od četvrtka, kada je bio na jedanaestomjesečnom minimumu, približno šest odsto.

Prognoza zarade na tom indeksu za idućih 12 mjeseci iznosi nešto iznad deset odsto, što je najveći procenat od januara 2009. i petostruko veći prinos nego na desetogodišnje obveznice američkog Ministarstva finansija.

Međutim, analitičari navode da čak ni tako velike mogućnosti zarade ne mogu mnogo da utiču na ulagače. Investitori imaju na umu moguće usporenje američkog privrednog rasta i krizu bankarskog sistema evrozone, pa se pripremaju za nastavak masovne prodaje akcija.

- Hirovitost na tržištu je trenutno ekstremna. To veoma otežava donošenje odluka, a ponekad je čak najbolje ne preduzimati ništa - izjavio je direktor britanske firme "Portfolio menadžment end Rotšild velt menadžment" Rupert Hauard.
Pozitivan uticaj na globalne berze imala je vijest o novom paketu finansijske pomoći prezaduženoj članici evrozone - Portugaliji, kao i ranija odluka četiri članice "evrolenda", Francuske, Belgije, Italije i Španije, da zabrane kratkoročnu, špekulativnu, prodaju akcija finansijskih kompanija.

Investitore je juče najviše osokolila vijest iz Tokija u kojoj se ukazuje da je pad japanskog bruto domaćeg proizvoda manji od očekivanog.

Kolumnisti dva najuglednija američka lista, "Njujork tajmsa" i "Vašington posta" Pol Kragmen i Liakvat Ahamed ocijenili su da rezanje javne potrošnje samo produbljuje krizu i vodi u dublju recesiju, pa su upravo zbog toga svjetske berze došle do ruba kolapsa.

Oni su do ovakvih procjena došli analizirajući berzanska kretanja u posljednje tri sedmice, tokom kojih je indeks "Dau Džons" pao za 12 odsto, zbog čega je izgubljeno 2,5 bilijardi dolara.

Bafet

Američki milijarder Voren Bafet želi da plaća više poreza.

- Naše vođe su zatražile da se "zajednički žrtvujemo". Ali, istovremeno, mene su poštedjeli. Provjerio sam sa svojim megabogatim prijateljima - oni su takođe ostali netaknuti - poručio je predsjednik i izvršni direktor kompanije "Berksšir Hatavej" Voren Bafet.

On je rekao da "iako se siromašna i srednja klasa bori za SAD u Avganistanu, a većina Amerikanaca jedva sastavlja kraj s krajem, megabogati i dalje uživaju u sjajnim poreskim olakšicama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana