Akcije gubitaša ponovo na prodaji

Milijana Latinović
Akcije gubitaša ponovo na prodaji

BANjALUKA - Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske ponudila je na Banjalučkoj berzi akcije u osam preduzeća čija je ukupna vrijednost gotovo 96.000 maraka.

Na prodaju su ponuđene akcije u preduzećima “Kopeks” iz Šamca, “1. maj Drvodjelska” iz Banjaluke, zatim “Rafineriji nafte” Brod, “Semberija-transport” iz Bijeljine, kao i akcije u firmi “Ugostitelj” iz Šamca.

Osim toga, IRB prodaje i akcije u veterinarskim stanicama Derventa i Mrkonjić Grad kao i u preduzeću “Zrak-optoelektronika” iz Teslića.

U IRB-u su za “Glas Srpske” naveli da je ukupna vrijednost akcija koje prodaju u osam preduzeća u Srpskoj 95.878 KM.

- Društva čije se akcije prodaju obuhvaćena su planom rada Investiciono-razvojne banke RS za ovu godinu. S obzirom na to da su ta društva dostavila finansijske izvještaje za 2021. godinu, na osnovu čega je moguće trgovati na nekom od segmenata u okviru slobodnog tržišta i u skladu sa pravilima Banjalučke berze, stavljena su na prodaju - naveli su u IRB-u, dodavši da su ponuđene akcije prodavane i ranije.

Direktor preduzeća “Semberija-transport” Pantelija Mitrović rekao je “Glasu” da IRB već godinama pokušava da proda udio u tom preduzeću, ali da akcije očigledno niko neće.

- Te akcije u našoj firmi su već dugo na prodaju, jer izgleda da IRB nema nikakvog interesa da bude vlasnik tih akcija. Ali niko se i ne javlja na te oglase za prodaju. Prošle godine bili smo u minusu 230.000 maraka i to je vjerovatno jedan od razloga što su akcije “Semberija-transporta” na dobošu - kazao je Mitrović, dodavši da ne isplaćuju ni dividendu.

Mitrović očekuje da će preduzeće ovu godinu završiti s nešto boljim rezultatom, te da bi završni račun trebalo da bude pozitivan.

Najvredniji ponuđeni paket, “težak” 43.423 KM, jeste onaj u banjalučkoj firmi “1. maj - Drvodjelska” čiji je račun u blokadi godinama.

- Još od 2011. godine stoje neke neizmirene obaveze, tako da sve što legne na račun ide za namirivanje dugova po prioritetima. Vjerovatno je to razlog što IRB želi da se riješi svog udjela u firmi, a da li će prodaja biti uspješna, vidjećemo. Niko ne želi akcije u preduzeću koje je u blokadi - rekli su u tom preduzeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana