Akcije Fejsbuka ulaze u indeks S&P

Tanjug
Akcije Fejsbuka ulaze u indeks S&P

Izlazak akcija društvene mreže Fejsbuk na berzu nije bio samo trenutni hit, jer predstojeći ulazak u indeks "Standard i Purs 500" potvrđuje da joj je tamo mjesto

Ulazak kompanije Fejsbuk u indeksnu korpu američkog akcijskog indeksa "Standard i Purs 500", učvrstiće njenu poziciju među najvećim i najmoćnijim preduzećima u SAD, smatraju analitičari.

Kompanija "Standard i Purs" objavila je da će Fejsbuk iz njenog indeksa narednog petka poslije završetka trgovanja na berzi istisnuti firmu Teradin. Akcije Fejsbuka su, poslije objavljivanja te informacije, ojačale više od četiri odsto, na više od 51 dolara. Tržišna vrednost firme je tako premašila sumu od 120 milijardi dolara.

Fejsbuk će stajati u indeksu rame uz rame sa internet gigantima, kao što su Gugl, Jahu, Amazon ili Ibej.

Pažljivo praćen indeks "Standard i Purs 500" obuhvata akcije 500 vodećih američkih kompanija kojima se trguje na berzi. Fejsbuk će, prema agenciji Rojters, ući takođe i u uži indeks "Standard i Purs 100".

Fejsbuk je pustio svoje akcije na berzu u maju prošle godine po cijeni od 38 dolara po akciji. U septembru 2012. njihova cijena je zbog neizvesnih izgleda firme, pala na samo 17,55 dolara. Ove godine akcije su osetno porasle, jer investitori sve više vjeruju da je firma napravila proboj na ključnom tržištu reklamom na mobilnim uređajima.

Fejsbuk je u ovogodišnjem trećem tromjesečju ostvario neto profit od 425 miliona dolara, poslije gubitka od 59 miliona dolara godinu dana ranije. Promet je na godišnjem nivou porastao 60 odsto, na više od dvije milijarde dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana