Ajped dobija sopstvene novine

Glas Srpske
Ajped dobija sopstvene novine

NjUJORK, LONDON - Novinski magnat i multimilioner Rupert Mardok i generalni direktor "Ejpla" Stiv Džobs od početka iduće godine pokrenuće specijalne novine namijenjene isključivo za "ajped" (iPad) i slične mini prenosive uređaje, objavio je londonski list "Gardijan".

Sedmična pretplata za novine pod nazivom "Dejli" iznosiće 99 centi, što je mnogo niže od cijene štampanih izdanja.

Analitičari ocjenjuju da je ovako niska cijena "Dejlija" moguća jer ne postoje nikakvi troškovi njihovog štampanja i prodaje.

- Novine "Dejli" će obuhvatati najbolje teme iz bulevarskih listova i ozbiljne štampe, a zvanično će biti predstavljene krajem mjeseca - piše "Gardijan", prenijele su agencije.

Ovaj projekat je potvrda Mardokove riješenosti da novinarstvo pomjeri izvan oblasti štampe.

Prema navodima "Gardijana", Mardok je na ideju specijalnih novina došao pošto je vidio rezultate istraživanja, prema kojima čitaoci provode više vremena u čitanju sadržaja svojih "ajpedova" nego u surfanju na internetu.

U redakciji "Dejlija" u Njujorku već je zaposleno oko stotinu novinara, a rukovodeći urednici su iz britanskog bulevarskog lista "San" i iz američkog dnevnika "Njujork post".

U razvoju ovog projekta učestvovaće tehničari "Ejpla", a sadržaj novina biće direktno prikazivan na "ajpedu".

- Izdanje "Dejlija" neće moći da se nađe na internetu, niti u štampanom obliku - piše "Gardijan".

Mardok je uvjeren da će projekat funkcionisati i tvrdi da su korisnici spremni da plate za kvalitetan i originalan sadržaj, koji će dobiti onlajn.

Rupert Mardok vlasnik je kompanije "Njuz korporejšn", a u Britaniji drži dnevnike "San", "Njuz ov vorld" i "Tajms". U televizijskoj kompaniji "Bi-Skaj-Bi" ima 39 odsto udjela.

Mardokova vizija

Medijski magnat Rupert Mardok vjeruje da će "ajped" potpuno promijeniti "igru", te kaže da u njegovoj viziji svako domaćinstvo ima ovaj uređaj, koji će od sada da im donosi i vijesti i aktuelne informacije.

"Gardijan" navodi da ako bi se samo pet odsto od procijenjenih 40 miliona vlasnika "ajpeda" krajem 2011. godine pretplatilo na "Dejli", on bi imao dva miliona čitalaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana