Ajanović nezadovoljan prihodom Olimpijskog centra

Agencije
Ajanović nezadovoljan prihodom Olimpijskog centra

Istočno Sarajevo - Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Bakir Ajanović nije zadovoljan prihodom koji Olimpijski centar /OC/ "Jahorina" ostvaruje u ukupnom turizmu Srpske i nastojaće da to promijeni, javile su agencije.

- Biće rezova, apsolutno. Potrebno je mnogo toga promijeniti u radu OC "Jahorina", od načina razmišljanja ovih koji su na Jahorini. Treba zavrnuti rukave i raditi. Ne može se dva-tri mjeseca raditi, a sjediti ostalim mjesecima - rekao je Ajanović.

On je napomenuo da se ne može čekati samo na budžet Republike Srpske i to u ovim vremenima svjetske ekonomske krize.

- Ne treba samo Vlada da bude nosilac svih aktivnosti na Jahorini. U to bi trebalo da se uključe i privatnici. Trebalo bi zajedniči da podijele, kako kolač dobiti, tako i kolač izdvajanja - poručio je Ajanović.

Vlada Srpske do sada uložila 42 miliona KM

Vlada Republike Srpske do sada je u Olimpijski centar /OC/ "Jahorina" i ovu olimpijsku ljepoticu uložila oko 42 miliona KM kroz dokapitalizaciju i obveznice preko Investiciono-razvojne banke, rekao je premijer Srpske Aleksandar Džombić.

Džobić je napomenuo da je Vlada Republike Srpske uradila ono što je najavila - investirala u tri šestosjeda i osnježavanje jednog dijela staza.

- Ulaganja Vlade nisu bila samo u šestosjede i žice, nego i u infrastrukturne projekte koji su otvorili put do Jahorine. To je put iz Istočnog Sarajeva, preko Trebevića, za koji je izdvojeno više od 13 miliona KM, a u planu nam je da uradimo i ostatak od četiri kilometra - rekao je Džombić novinarima.

On je najavio da Vlada Srpske na ovome neće stati, jer treba još mnogo da se radi na Jahorini.

- Moramo osnježiti sve staze i još ulagati u vertikalni transport i u uređenje samih staza, i tada će Jahorina biti respektibilan centar. Ona je već sada privlačna jer dolaze i gosti iz inostranstva, ali učinićemo da bude još bolja. Prema procjenama, potrebno je oko 20 miliona KM za osnježavanje kompletne Jahorine i za projektovanje staza - naglasio je Džombić.

Prema njegovom mišljenju, na Jahorini je potrebno izgraditi parking, sanirati dva klizišta, otvoriti tunel prema Podgrabu, a u razmatranju je i mogućnost jednosmjernog kružnog saobraćajnog toka prema kojem bi se vozila sa Jahorine prema Sarajevu vraćala preko Podgraba.

Džombić je istakao da su za sve to potrebna značajna ulaganja.

- Moramo da zaboravimo Jahorinu od prije sedam-osam godina kada nismo imali ništa, samo olimpijsku planinu čiji sadržaji nisu bili konkurentni ostalim skijalištima. Od tada smo imali značajna ulaganja i svi koji se na Jahorini bave turizmom i ugostiteljskim sadržajima moraju da shvate da je to sada druga planina i da se moraju prilagođavati da bi povećali prihode - napomenuo je Džombić.

Prema njegovim riječima, ulaganja Vlade Srpske i dalje neće izostati, ali turistička ponuda mora biti značajno poboljšana.

- Kada je riječ o turističkim potencijalima moramo ponudu podići na viši nivo - istakao je Džombić.

On je naveo da će se morati razdvojiti pitanja vertikalnog transporta i ugostiteljskih sadržaja, čije bi privatizovanje bilo logično.

- U transportu bi trebalo da bude zaposleno pedesetak ljudi i u njemu se već ostvaruje dobit, ali u turizmu imamo manje prihode zbog čega se desilo da je OC "Jahorina" ostvario gubitak. Tražićemo da Olimpijski centar profunkcioniše i bude profitabilan - naveo je Džombić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana