Agraru i industriji 81 milion za vjetar u leđa

Marijana Miljić
Agraru i industriji 81 milion za vjetar u leđa

Banjaluka - Vlada RS i lokalne zajednice plasirali su prošle godine 86,8 miliona maraka državne pomoći preduzećima i poljoprivrednicima, a najviše novca dobio je agrar - 63,1 milion KM.

U godišnjem izvještaju o dodijeljenoj državnoj pomoći u RS, koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici, navedeno je da je na osnovu podataka dostavljenih od davalaca državne pomoći, odnosno ministarstva i opština, ka sektoru industrije otišlo 18,3 miliona KM. Ova izdvajanja najčešće su se odnosila na pomoć za zapošljavanje, te za istraživanje, razvoj i inovacije.

Posebnim kategorijama uplaćeno je 5,3 miliona KM, a iz te sume je 3,9 miliona dodijeljeno "Aerodromima RS", dok je ostatak isplaćen javnim i komunalnim preduzećima i subjektima koje se bave informisanjem, javnim prevozom i sportsko-rekreativnim djelatnostima.

Dodijeljena državna pomoć predstavlja 0,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) RS, što predstavlja pad u odnosu na prethodne godine kada je prelazila jedan procenat BDP-a.

- Za uspostavljanje efikasnog sistema kontrole u oblasti državne pomoći neophodno je njeno transparentno korišćenje i veća saradnja učesnika u programima i njihova edukacija. Vlada planira usklađivanje zakonskih i podzakonskih akata RS sa regulativom EU u oblasti državne pomoći - kazali su u Ministarstvu finansija RS.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković rekao je da agrarni sektor ne može da funkcioniše bez državne pomoći.

- Moramo shvatiti da je domaća poljoprivreda bez subvencija usljed pretjeranog uvoza visokosubvencionisanih proizvoda, o kojem toliko dugo pričamo, osuđena na propast. Srpska ima više od 80 odsto primarne proizvodnje u svojim granicama i zbog toga je nju potrebno i dalje stimulisati. Zato su naši zahtjevi usmjereni ka povećanju budžeta za agrar jer jedino na taj način možemo opstati - kazao je Marinković.

Predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić ističe da je cilj državne pomoći uticaj na tržište kako bi domaća privreda i poljoprivreda bile dovedene u povoljniji položaj.

- Poljoprivredni sektor u RS je u nepovoljnom konkurentskom položaju u odnosu na proizvode koji dolaze iz inostranstva, a posebno iz EU. Zbog toga sam zagovornik ideja da bude povećana pomoć poljoprivrednicima i da ona bude usmjerena ka većom broju proizvođača na širom području RS. Pored toga, subvencijama treba da bude obuhvaćen i veći broj privrednih grana - kazao je Ćosić i dodao da Vlada i lokalne zajednice treba da izdvajaju više novca u te svrhe kako bi ovi sektori bili konkurentniji.

Transparentnost čuva konkurenciju

U Ministarstvu finansija RS kazali su da je dodjeljivanje državne pomoći jedno od pitanja na kojima Evropska komisija sve više insistira.

- Državna pomoć je svaki javni rashod koji se dodjeljuje privrednom subjektu, a koji može narušiti konkurenciju. Zato njeno dodjeljivanje u vidu grantova, subvencija i podsticaja mora biti sprovedeno po transparentnim i jasno propisanim pravilima - kazali su u Ministarstvu finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana