Administracija koči ekonomiju

Željka Kokot
Administracija koči ekonomiju

Banjaluka - BiH je nazadovala na globalnoj listi na kojoj su zemlje rangirane po stepenu ekonomskih sloboda, a kao ključni problemi istaknuti su nedostatak napretka u stvaranju efikasnije administracije i otvorenog tržišta, korupcija i visoka nezaposlenost posebno među mladima.

Prema godišnjem indeksu ekonomskih sloboda za 2016, koji objavljuju američka fondacija "Heritidž" i ugledni poslovni list "Volstrit žurnal", BiH je najlošije ocijenjena zemlja u regionu iako je Hrvatska zabilježila oštar pad. Indeks BiH, koji se mjeri na osnovu deset faktora grupisanih u četiri kategorije, oslabio je u odnosu na prethodnu godinu za 0,4 poena na 58,6 poena zahvaljujući čemu je skliznula za 11 pozicija na listi. BiH među 178 zemalja zauzima 108. mjesto, što je svrstava u društvo uglavnom neslobodnih država.

- Poslije nekoliko godina skromnog rasta, ekonomske prilike u BiH su pogoršane dijelom zbog globalne ekonomske krize, ali uglavnom zbog nedostatka napretka u poboljšanju efikasnosti administracije i otvorenog tržišta. Država i dalje kontroliše veliki broj preduzeća, a privatizacija je praktično zaustavljena - navedeno je u analizi "Heritidža" i "Volstrit žurnala".

Autori analize istakli su zabrinutost zbog izostanka napretka kada je u pitanju vladavina prava i ograničenje potrošnje javnog sektora.

- Javni sektor je jedan od glavnih izvora korupcije, stopa neformalne ekonomije je jedna od najviših u regionu, a registri imovine su nepouzdani - navedeno je u analizi.

Ukazano je i na problem različite poreske politike na raznim nivoima vlasti i visoka poreska opterećenja.

- Ukupno poresko opterećenje iznosi 37,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Vladini izdaci koji iznose oko polovine ukupnog BDP-a rezultat su hroničnog budžetskog deficita i rastućeg javnog duga - upozoreno je u analizi.

Analitičari "Heritidža" i "Volstrit žurnala" navode da komplikovan regulatorni okvir, birokratija i nedostatak transparentnosti otežavaju osnivanje i poslovanje privatnim preduzećima.

- Tržište rada je neefikasno, a stopa nezaposlenosti, posebno među mladima, je jedna od najviših u regionu. Vlade subvencionišu proizvodnju energije, dok su subvencije za poljoprivredu niske - istaknuto je u analizi.

Kada je u pitanju otvorenost tržišta kao problemi su navedeni manjak investicija i nerazvijen finansijski sektor.

- Pravno i regulatorno okruženje odvraćaju strane investitore, a finansijski sektor je nerazvijen i kreditiranje je na niskom nivou - istaknuto je u analizi u kojoj su među rijetkim pozitivnim trendovima navedeni rast monetarne i slobode trgovine te relativno nisku prosječnu carinsku stopu od 1,5 odsto.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da poruke ove i sličnih analiza moraju biti u fokusu vlasti.

- Smatram da je šuma zakonskih propisa najveća prepreka za biznis i da u startu obeshrabruje svakog investitora koji poželi uložiti kapital u BiH - smatra Pavlović.

Predsjednik Privredne komore regije Banjaluka Goran Račić smatra, međutim, da nije sve tako crno.

- Mislim da je otvorenost tržišta na visokom nivou, a registraciju preduzeća u RS je moguće obaviti za samo tri dana što su prepoznale brojne svjetske organizacije - kaže Račić i dodaje da je korupcija problem velikog broja zemalja u tranziciji, a ne samo BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana