270.000 maraka za mala proizvodna preduzeća

N. VRANKOVIĆ
270.000 maraka za mala proizvodna preduzeća

BANjA LUKA - Ministarstvo privrede, energetike i razvoja Republike Srpske izdvojiće 270.000 maraka za podsticaj uspostavljanju sistema menadžmenta kvaliteta, a novac će biti dodijeljen na osnovu uslova definisanih Javnim pozivom koji će biti raspisan za dvije sedmice.

Ovo je za "Glas Srpske" izjavila portparol Ministarstva privrede, energetike i razvoja RS Aleksandra Vukašinović.

- Već treću godinu zaredom Ministarstvo na osnovu uslova i kriterijuma iz Javnog poziva dodjeljuje bespovratna sredstva malim proizvodnim preduzećima. Novac je namijenjen za finansiranje troškova angažovanja konsultanata na uspostavljanju sistema menadžmenta kvalitetom prema seriji standarda ISO 9000:2000 i dobijanje C znaka - naglasila je Vukašinovićeva.

Prema njenim riječima, ovaj novac izdvaja se iz budžeta Ministarstva privrede, energetike i razvoja.

- Na Javni poziv za dodjelu sredstava za 2007. godinu prijavilo se 71 preduzeće, od čega 70 preduzeća za dodjelu stimulativnih sredstava za uvođenje sistema menadžmenta kvaliteta u skladu sa serijom navedenog standarda i jedno preduzeće za dobijanje C znaka. Pošto je procedura završena, 274.050 maraka dobilo je 48 preduzeća sa kojima je Ministarstvo potpisalo rješenja i ugovore - istakla je Vukašinovićeva.

Ministarstvo privrede, energetike i razvoja RS, precizirala je ona, je dodjelom sredstava za uvođenje standarda kvaliteta doprinijelo povećanju broja domaćih preduzeća koja imaju standarde kvaliteta, kao i povećanju broja preduzeća koja mogu da izvoze svoje proizvode i jačaju svoje konkurentne sposobnosti na inostranom tržištu.

- Putem javnih poziva u 2005, 2006. i 2007. godini Ministarstvo je dodijelilo 775.190 maraka za 122 preduzeća - kazala je Vukašinovićeva.

Prema riječima direktora Agencije za mala i srednja preduzeća Nikole Vukmirovića, uvođenje standarda kvaliteta ima niz korisnih i pratećih efekata.

- Pored toga što država ulaže svoje sredstva, preduzeća su takođe ta koja moraju da ulažu svoj novac, ali i da se međusobno povezuju, sarađuju i izvoze svoje proizvode - naglasio je Vukmirović.

Obrađeni izvještaji za 2006. godinu

Poslije sprovedene procedure javnog poziva za 2006. godinu, odobreno je 194.990 maraka za 34 preduzeća na ime plaćanja konsultantskih usluga.

- Obaveza svih tih korisnika je bila da do kraja poslovne 2007. godine dostave izvještaje o namjenskom korišćenju sredstava sa dokazima o uplati istih konsultantima. Od ukupnog broja preduzeća njih 17 je završilo postupak sertifikacije, deset ih je u završnoj fazi tog procesa, dok kod sedam preduzeća pripreme za proces sertifikacije i dalje traju - istakla je Vukašinovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana