200 miliona evra kredita za TE Stanari

Nada Branković
200 miliona evra kredita za TE Stanari

BANjA LUKA - Premijer RS Milorad Dodik razgovarao je juče sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj o proceduri za odobravanje 200 miliona evra kredita za izgradnju TE u Stanarima.

Na sastanku je bilo riječi i obezbjeđivanju sredstava, odnosno od 15 do 20 miliona evra za podršku projektima koje je kandidovala banjolučka "Elektrokrajina".

Iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću saopšteno je da je Dodik predložio delegaciji EBDR-a koju je predvodio direktor Poslovne grupacije za energetiku i prirodne resurse Rikardo Puliti da podrže projekte rekonstrukcije Termoelektrane "Ugljevik" i Hidroelektrane "Višegrad".

Sastanku su prisustvovali ministar finansija Aleksandar Yombić i ministar privrede, energetike i razvoja RS Slobodan Puhalac.

Dodik je juče razgovarao i sa delegacijom privrednika iz Mađarske o unapređenju privredne saradnje u oblasti energetike, rekonstrukcije i izgradnje saobraćajne infrastrukture, prerađivačke industrije i seoskog turizma.

Delegaciju su predvodili državni sekretar Ministarstva privrede i nacionalnog razvoja Mađarske Abel Garamheđi i ambasador Mađarske u BiH Imre Varga.

Delegacija mađarskih privrednika juče se sastala i sa potpredsjednikom Vlade RS Jasnom Brkić i pomoćnikom ministra privrede, energetike i razvoja RS Ljubom Glamočićem.

- Dogovoreno je da njihovi stručnjaci iz Mađarske u narednih mjesec dana posjete rudnik Miljevina kako bi bila razmotrena mogućnost njegove kupovine - istakao je Glamočić.

Dodao je da su delegaciji Mađara predstavljene mogućnosti ulaganja u oblast energetike RS u iznosu od 1.500.000.000 evra.

- Razgovarali smo i o saradnji "Elektroprivrede RS" i Mađarske te o mogućnostima njihovih ulaganja u pogone za proizvodnju solarne energije i druge industrijske saradnje - naglasio je Glamočić.

Dodao je da bi do kraja godine trebalo da budu potpisani i konkretni ugovori o zajedničkoj realizaciji određenih projekata.

Miljevina

- Razmišljamo o formiranju konzorcijuma koji bi investirao u pokretanje proizvodnje u rudniku "Miljevina" a ako dođe do toga da ga kupimo, tu bi izgradili i termoelektranu. Vlada Mađarske je spremna da pomogne RS i finansijski i prenošenjem sopstvenog iskustva u vezi sa članstvom u EU - izjavio je Garamheđi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana