Знате ли која је идеална температура на термостату током хладних дана

ГС
Знате ли која је идеална температура на термостату током хладних дана

Да би било удобно и топло у затвореном простору током хладнијег времена, природно је подићи термостат за неколико степеница, али, ако нисте пажљиви, ове прилагодбе такође могу повећати ваше рачуне за енергију нешто више него што бисте жељели.

Дакле, слиједите доњи водич да одредите коју температуру поставити термостат зими за здраво окружење и подношљиве рачуне за гријање.

Одлучивање о угодној температури за ваш дом у великој мјери зависи од личних преференција. Међутим, за паметно кориштење енергије, стручњаци препоручују постављање термостата на око 20 или 21 степен током зиме док сте будни и подешавање ниже док спавате или нисте код куће.

Спаваћа соба би требала бити најхладнија просторија и у њој је идеална температура између 16 и 18 степени. Разлог тако ниској температури је наравно, квалитета спавања. Превисока температура спаваће собе има наиме лош утицај на квалитету сна, повећава немир и продужава вријеме потребно да заспите. Наравно, ни за спавање се не препоручује ни температура испод 16 степени.

Кухињу је пак сасвим довољно држати на 20 степени јер у њој ионако углавном боравимо док кухамо, што додатно загријава простор.

У купаонице одржавајте температуру од угодних 21 степен. То ће одржати просторију угодном за боравак, а стварање влаге неће представљати опасност за зидове купатила. Припазите да ју не загријавате пуно више од тога јер топли туш повећава температуру просторије, што може резултирати мањком кисика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана